.
اطلاعات کاربری
درباره ما
خبرنامه
en son içerik آخرین مطالب
لینکستان
دیگر موارد
آمار وب سایت

 

 

 

 

 

 
 
 Sinyal/geçmiş
 7 yaşında kısırlaştırılmış dişi Maltalı, yaklaşık 3 ay önce rutin diş profilaksisi sırasında tespit edilen eksik dişlerin değerlendirilmesi için yönlendirildi.
 
 Klinik muayene
 Köpek parlak, uyanık, duyarlı ve susuzdu.  Kalp ve akciğerler normal sınırlarda dinlendi.  Anestezi öncesi laboratuvar çalışmalarında özellik yoktu.  Bilinçli ağız muayenesinde sağ (105) ve sol (205) maksiller birinci küçük azı dişlerinin, sol alt çene köpek dişinin (304) ve birinci küçük azı dişinin (305), sağ alt çene birinci kesici dişinin (401) ve kısmen sürmüş sağ alt çene köpek dişinin (404) eksik olduğu ortaya çıktı (  Şekil 1).
 
 Anestezi altında yapılan muayene ve sondalama sırasında, sol maksiller ikinci azı dişlerinin (210) ve sağ ve sol üçüncü azı dişlerinin (311, 411) de eksik olduğu keşfedildi.  Ayrıca sağ maksiller ikinci kesici diş (102) hareketli ve rengi solmuş, sol alt çene kesici dişler (301-303) hareketli ve geri kalan sağ alt kesici dişler (402, 403) kalabalıktı.  Ağız boyunca az veya hafif tartar görüldü.  Sol alt çene birinci azı dişi (309) kısmen sürmüş ve bu dişte 4 mm'lik bir periodontal cep araştırılmıştır.
 
 Ayırıcı tanı
 Eksik diş: Doğuştan kalıcı diş eksikliği;  önceden çekilmiş diş;  diş etinin altında kırık;  gömülü diş.  Kısmen sürmüş dişler: doğuştan, gelişimsel.
 
 Geçici teşhis
 Olası dentigeröz kist oluşumuyla birlikte gömülü diş;  kısmen sürmüş kalıcı alt çene köpek dişleri.
 
 Teşhis testi
 Tüm ağzın intraoral radyografileri çekildi.  Sol mandibular kanin ve birinci premolar dişlerin gömülü olduğu ve bununla ilişkili dentigeröz kist radyografik olarak görüldü.  (İncir. 2).  'Eksik' dişlerin doğru tanısı için ağız içi diş radyografileri bir zorunluluktur.
 
 Tedavi
 Tam diş profilaksisi (yani diş taşı temizliği ve cilalama) yapıldı.
 Eksik köpek dişleri ve küçük azı dişlerinin bulunduğu alan üzerinde bir diş eti kesiği yapıldı ve doku, büyük bir zarf kanadı oluşturmak için periosteal elevatörlerle kemikten nazikçe kaldırıldı.  Gömülü dişleri ortaya çıkarmak için yüksek hızlı, havayla çalışan bir el aleti üzerinde 701 çapraz kesimli konik fissür frezi kullanılarak kemik dikkatlice çıkarıldı.  Hayati yapılara zarar vermemek veya çeneyi kırmamak için dişleri mandibulanın dışına çıkarmak için hafif lüksasyon ve elevasyon uygulandı (Şekil 3).
 
 Kısmen sürmüş sağ mandibular kanin, mineyi açığa çıkarmak, dişin kuronunu uzatmak ve gelecekteki periodontal cep oluşumunu önlemek için apikal yeniden konumlandırma flebi ile tedavi edildi.  Sol mandibular birinci molar, periodontal hastalığın daha fazla ilerlemesini önlemek için kapalı kök düzeltmesi ve periocötik ile tedavi edildi.  Radyografide stabil olmayan kök kırığı olduğu tespit edilen sağ maksiller ikinci kesici dişin yanı sıra mandibular kesici dişlerin tümü çıkarıldı.
 Gömülü dişler, özellikle küçük cins ve brakisefali köpeklerde sıklıkla teşhis edilir ve her zaman radyografileri çekilmelidir.  "
 
 
 
 


:: بازدید از این مطلب : 44
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 26 / 6 / 1402
.

 

 

 

 

"Yarı kesesi enfeksiyonu olarak da bilinen omfalit, kuluçkahanelerde meydana gelebilir ve yeni yumurtadan çıkan civcivleri etkileyebilir. Kuluçkahane ortamlarında omfalite çeşitli nedenler katkıda bulunabilir:
 
 1. Kontamine Yumurtalar:
  Kirlenmiş kabuklara veya iç içeriğe sahip yumurtalar, civcivler bu kirletici maddelerle temas ettiğinde omfalite yol açan patojenleri taşıyabilir.
 
 2. Yetersiz Kuluçkahane Sanitasyonu:
 Kuluçkahane ortamındaki yetersiz temizlik ve hijyen, patojenlerin büyümesini ve bulaşmasını teşvik ederek enfeksiyon riskini artırabilir.
 
 3. Yüksek İnkübasyon Sıcaklıkları ve Nemi:
 Aşırı yüksek sıcaklık ve nem gibi yanlış inkübasyon koşulları, omfalite neden olabilecek bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam yaratabilir.
 
 4. Taşıma Uygulamaları:
 Kuluçka işlemi sırasında yumurtaların kaba veya yanlış kullanılması, yumurta kabuklarına zarar verebilir ve bakteri girişi riskini artırabilir.
 
 5. Enfekte Kuluçka Makinesi Ekipmanı: Kuluçkahanede kullanılan kontamine kuluçka makineleri, kuluçka makineleri veya diğer ekipmanlar, yumurtadan yeni çıkan civcivler için enfeksiyon kaynağı olabilir.
 
 6. Yetersiz Biyogüvenlik Önlemleri: Kuluçkahane içindeki yetersiz biyogüvenlik önlemleri, hastalığa neden olan ajanların girişine izin verebilir ve bu da daha sonra civcivleri enfekte edebilir.
 
 7. Kötü Yumurta Kalitesi:
 Düşük kaliteli yumurtalar veya önceden sorunları olan yumurtalar, koruyucu bariyerleri aşmış olabilir ve bu da onları enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirebilir.
 
 Kuluçkahanede omfaliti önlemek için sıkı hijyen ve sanitasyon uygulamalarını sürdürmek, yüksek kaliteli yumurtalar kullanmak, kuluçka koşullarını izlemek ve kontrol etmek ve patojen bulaşma riskini azaltmak için sağlam biyogüvenlik önlemleri uygulamak çok önemlidir.  Ek olarak, düzenli sağlık kontrolleri ve uygun aşılama protokolleri, yeni yumurtadan çıkan civcivlerde omfalit ve diğer hastalıkların olasılığını en aza indirmeye yardımcı olabilir."


:: موضوعات مرتبط: kuşlar پرندگانpoultry , ,
:: بازدید از این مطلب : 205
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 26 / 6 / 1402
.
 
 
  
  
 
 
 
 Mycoplasma synoviae yatay olarak doğrudan temas yoluyla ve dikey olarak ebeveynden yavruya yayılır.  MS yumurtadan bulaşır (transovaryan), ancak damızlık tavuklarda enfeksiyon oranı düşüktür ve kuluçkadan çıkan bazı yavrular enfeksiyondan arınmış olabilir.
 
 
 Tavuklar ve hindiler MS'in doğal konakçılarıdır.  Diğer türler de enfekte olabilir ancak klinik sorun göstermezler.
 
 
 İlk fark edilen belirtiler soluk tarak, topallık, büyümede gecikme ve hastalık ilerledikçe tüylerin karıştırılması, eklemlerin şişmesi ve göğüste kabarcıklardır.
 
 Solunum yolu tutulumu genellikle asemptomatiktir ancak mümkündür;  genellikle kuşların %90-100'ü enfekte olacaktır.  Klinik sinovit enfekte bir sürüde %5-15 civarında değişir.  Ölüm oranı %1 civarında düşüktür (%10'a kadar istisnai).
 
 
 Genel olarak solunum yollarında herhangi bir lezyona rastlanmaz.
 Sinovitin erken evresinden itibaren otopsi sırasında, tendon kılıflarının, eklemlerin ve omurga bursasının sinoviyal membranlarını içeren, viskoz, kremsi ila gri bir eksüda bulunabilir;  diğer bulgular karaciğer ve böbrek şişmesidir.
 
 
 MS'in izolasyonu ve tanımlanmasına dayanan organizma doğrulayıcı tanısı, kültürleme veya #PCR ile yapılabilir.  Serum plak aglütinasyonu (RPA), Elisa ve HI testleri ile serolojik takip yapılabilmektedir.
 
 
 MS birçok antibiyotiğe duyarlıdır.  Antibiyotik tedavisi klinik belirtileri azaltır ancak sürüdeki MS'yi ortadan kaldırmaz.
 
 
 Takip ve aşılama yoluyla korunma, özellikle yumurtacılarda hastalıkla mücadelede daha etkili bir yöntem haline geldi.  MS aşılarının doğru kullanılmasıyla ticari yumurtacı tavuklardaki ekonomik kayıplar azaltılabilir.
 
 Sıkı izleme ve itlafa dayanan yok etme programları (damızlık sürülerinde bir ilk), yetiştiricilerde dikey bulaşmayı önlemek için tercih edilir ve ekonomik olarak yalnızca yaygınlık düşük olduğunda mümkündür.
 
 
 1️⃣ Enfeksiyöz sinoviti olan tavuklarda şişmiş ayak tabanı ve şişmiş diz eklemi
 
 
 
 
 
 2️⃣ 14 haftalık hindi tomunun diz eklemi şişti
 
 
 
 3️⃣ Enfeksiyöz MS'li hindi diz ekleminin şişmiş olması, eklemde ve tendonların çevresinde viskoz sarı eksüdanın olması
 
 
 
 4️⃣ Sözde "cam pencere yumurtası""
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: kuşlar پرندگانpoultry , ,
:: بازدید از این مطلب : 234
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 26 / 6 / 1402
.

 

 

 

"Ultrasonografinin kolay ulaşılabilir ve nispeten ucuz bir tanısal görüntüleme tekniği olduğunu (bilgisayarlı tomografi gibi diğer tekniklerle karşılaştırıldığında), genellikle hasta sedasyonu gerektirmeyen ve isteğe bağlı olarak kendi kliniğinizde yapılabileceğini biliyor muydunuz?
 
 
 
 
 Video izlemek için resmi tıklayınız 
 
Vücudun herhangi bir yerindeki yumuşak dokularını hızlı ve kolay bir şekilde incelememize olanak tanıyor ve aynı zamanda birçok durumda farklı kemik yapılarının iyi görüntülerini elde edebiliyoruz.
 
 
 
  Ultrason rehberliğinde, sitolojik inceleme ve biyopsi için çok az riskli olarak tanımlanan lezyonlardan örnekler alabilir ve ayrıca kistik lezyonların drenajı veya alkolizasyonu gibi diğer girişimsel teknikleri de uygulayabiliriz.
 
 
  Apseden şüphelenilen sağ temporal bölgede şişkinliği olan geriatrik yaygın bir Avrupa kedisi vakasında, ultrason tanı yaklaşımını değiştirmemize izin verdi çünkü katı ve heterojen bir kitleyi (kumpaslar arasında) ortaya çıkardı. lezyon altı kemiğin tutulumuyla (sarı oklar) tanımlanmış sınırlar.
 
 
Bu lezyonun sitolojik tanısı yumuşak doku sarkomuydu."
 
 
 
 
Ürünü satın almak için görsele tıklayın. 
 
 
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 159
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 26 / 6 / 1402
.
 
 
 
KEDİ TIRMA HASTALIĞI
 
 Kedi tırmığı hastalığı, Bartonella henselae olarak bilinen hücre içi gram-negatif bir çubuğun neden olduğu bir hastalıktır.
 
 ????Kedi tırmığı veya ısırığının meydana geldiği bölgeyi boşaltan lenf düğümlerini etkileyerek bölgesel lenfadenopatiye neden olur.
 
 ????Kedi tırmığı hastalığının vektörü, bakteriyi kedi piresinin (Ctenocephalides felis) ısırmasından alan ve ardından bakteriyemiye neden olan kedilerdir.
 
 ????Kedi o sırada semptomatik değildir.  B. henselae'nin kültürü zordur ancak serolojik veya PCR yöntemleriyle tespit edilebilir.
 
 ????Enfeksiyon çizikten, ısırıktan veya enfekte olmuş tükürükten, kırık deriden bulaşabilir.
 
 ????Enfeksiyon, genellikle genç bir kedinin çizik veya ısırmasından kaynaklanan, aşılama alanını boşaltan lenf düğümlerini etkiler.
 
 Tedavi
 
 ????Hafif vakalarda tedaviye gerek kalmayabilir.
 
 ????Aşılama bölgesine sıcak kompreslerin yanı sıra ateş düşürücü ve iltihap önleyici ilaçları içeren destekleyici bakım, ihtiyaç duyulan tek şey olabilir.
 
 ????Bağışıklık sistemi yeterli olan hastalarda hafif ila orta dereceli sunumda, bir kür azitromisin endike olabilir.
 
 
  
 
Send SMS@ 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 160
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 22 / 6 / 1402
.
 
"Sevgili kümes hayvanı çiftçisi
 
  Isı Stresi Nedeniyle Broyler Ölümünü 5. Haftadan itibaren Durdurun.
 
  Kanatlılarda, özellikle Broylerlerde sıcaklık stresinin anlaşılması, sıcak havalarda sürü performansının yönetilmesine ve iyileştirilmesine yardımcı olur.
 
  Sıcaklık stresi altındaki piliçlerin yaşamı sürdürecek kritik fizyolojik ayarlamalar yapması gerekir.  Yem alımı azaltılır ve su alımı artar.  Diyet ayarlamaları metabolik ısı üretimini azaltmaya ve besin alımını sürdürmeye yardımcı olabilir.  Isı stresinde enerji alımı ve amino asit dengesi son derece önemlidir.  Yeterli havalandırmanın sağlanması ve su tüketiminin teşvik edilmesi önemlidir.  Günün en sıcak saatlerinde kuş aktivitesinin en aza indirilmesi ısı yükünü azaltır.  Kontrollü oruç faydalıdır ve genellikle ısı stresi sırasında piliçlerin hayatta kalma oranını artırır.
 
  Sıcaklık stresi, sıcaklığın ve havanın bağıl neminin kanatlı üzerindeki birleşik etkisidir.  Bu etkin sıcaklık olarak bilinir.  Herhangi bir sıcaklıkta hava nemini artırmak, kanatlıların rahatsızlığını ve sıcaklık stresini artıracaktır.  Kümes hayvanı yetiştiricileri bulundukları yerdeki sıcaklık ve nemi dikkatle izlemelidir.
 
  Yaz aylarında genellikle yüksek bağıl nemin eşlik ettiği yüksek çevre sıcaklığı dönemleri yaygındır.
 
  Isı stresi sürünün verimliliğini derinden etkileyebilir.  33°C'nin üzerindeki çevre sıcaklıklarında, yüksek ölüm oranı ve büyük üretim kayıpları açıkça görülür, ancak daha az aşırı sıcaklıklarda, piliçlerde zayıf büyümenin bir nedeni olarak ısı stresi genellikle göz ardı edilir.
 
  Vücut Isısı Üretimi – Piliçler hareketsiz ve halsiz hale gelir, yem tüketimini azaltır ve böylece kısa sürede büyük ağırlık kaybeder.
 
  Radyasyon, Konveksiyon ve İletim birlikte duyulur ısı kaybı olarak adlandırılır.  Tavuğun termonötral bölgesi genellikle 18–25°C arasındadır.  Bu sıcaklık aralığında duyulur ısı kaybı, kuşun normal vücut sıcaklığı olan 41°C'yi korumak için yeterlidir.
 
  Termonötral bölgenin üzerindeki sıcaklıklarda kuş, normal vücut ısısını ve metabolik aktivitelerini sürdürmek için enerji harcamak zorundadır.  Bu, enerjiyi büyümeden uzaklaştırarak performans kaybına neden olur.
 
  Yüksek çevre sıcaklıklarında kuşlar, solunum yollarından suyun buharlaşmasını artırmak için Gular Refleks adı verilen hızlı, sığ ve açık ağız solunumu yapmaya başlar.  Nefes nefese vücut ısısını koruyamayınca piliçler halsizleşir, ardından komaya girer ve ölebilir.
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 


:: موضوعات مرتبط: kuşlar پرندگانpoultry , ,
:: بازدید از این مطلب : 238
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 21 / 6 / 1402
.

 

 

 

  

 
 Akut kusma şikayeti ve boğazına bir şey vurulmuş gibi görünen kusma şikayeti ile başvuran bir  Çoban köpeği.
 Köpek takipne nedeniyle hiperventilasyon yapıyordu
 Radyografiler, midenin pilorik ucunda ve gazlı bağırsakta radyo opak madde içeren heterojen içeriğe sahip Gastrik Dilatasyon'u ortaya koymaktadır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Sx: Tıkanıklık /GDV
 Acil keşif ameliyatı yapıldı.
 Köpek büyük miktarda ot yemiş, mideye çarpan oval top ve bağırsak da yiyecek ve bir miktar çim samanıyla doldurulmuştur.
 Köpeğin ameliyat sonrası durumu stabil, Elhamdülillah."
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 183
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 18 / 6 / 1402
.

 

 

 

Video izlemek için resmi tıklayınız

 

 

"Bugün miniCASE'imizde Bella hakkında konuşmak istiyoruz. O, senkop ve egzersiz intoleransı olan 7 aylık bir Border Collie. Fizik muayenede hiçbir üfürüm saptanmıyor ve mukoza zarları hafif siyanotik görünüyor. Göğüs röntgeni gösteriyor esas olarak sağ odacıkları etkileyen kardiyomegali ve yüzey elektrokardiyogramında sağ dal bloğu morfolojisi görülüyor.
 
 İki boyutlu moddaki ultrason görüntüleri, bir miktar konsantrik sağ ventriküler hipertrofiyle birlikte sağ odacıklarda belirgin dilatasyon göstermektedir.
 
 Renkli Doppler, interventriküler septumdaki bir defekt yoluyla sağ ventrikülden sol ventriküle doğru yönlendirilen laminer akışı tanımlar.  Resimde sarı renkte ve kırmızı bir okla işaretlenmiş olarak görünür.  Darbeli Doppler ile sağ ventriküldeki çok yüksek basıncı gösteren maksimum 1,9 m/s'lik bir hız kaydedilir.
 
 Çalışma sırasında görüntülerde görüldüğü gibi pulmoner kapak stenozu dışlandı.
 
 İnteratriyal septum renkli Doppler ile incelendiğinde, sol atriyumdan sağ atriyuma küçük bir defekt yoluyla yönlendirilen düşük hızlı bir laminer akış tespit edilir, bu da sol atriyumun hala atriyumunkinden daha yüksek bir basınca sahip olduğunu gösterir. sağ atriyum.  Resimde beyaz renkte ve mavi bir okla işaretlenmiş olarak görünür.
 
 Renkli Doppler ile triküspit kapak seviyesinde maksimum 4,27 m/s hıza sahip bir yetersizlik jeti tespit ediliyor ve bu durum pulmoner basınçta belirgin bir artışa işaret ediyor.
 
 Bu hastanın, interventriküler septumdaki bir defekt nedeniyle pulmoner aşırı dolaşım durumuna ikincil olarak Eisenmenger sendromundan muzdarip olduğundan şüpheleniliyor.
 
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 203
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 15 / 6 / 1402
.

 

 

"Ultrasonografinin kolay ulaşılabilir ve nispeten ucuz bir tanısal görüntüleme tekniği olduğunu (bilgisayarlı tomografi gibi diğer tekniklerle karşılaştırırsak), genellikle hastanın sedasyonunu gerektirmeyen ve isteğe bağlı olarak kendi kliniğinizde de yapabildiğimizi biliyor muydunuz?  ?
 Vücudun herhangi bir yerindeki yumuşak dokularını hızlı ve kolay bir şekilde incelememize ve birçok durumda farklı kemik yapılarının iyi görüntülerini elde etmemize olanak tanır.
 Ultrason rehberliğinde, biyopsilerin yanı sıra çok az riskle sitolojik inceleme için belirlenen lezyonlardan örnekler alabilir ve ayrıca kistik lezyonların drenajı veya alkolizasyonu gibi diğer girişimsel teknikleri de uygulayabiliriz.
 Apseden şüphelenilen, sağ şakak bölgesinde şişlik bulunan bu geriatrik yaygın Avrupa kedisi vakasında ultrason, katı ve heterojen bir kitleyi (kumpaslar arasında) ortaya çıkardığı için tanısal yaklaşımı değiştirmemize olanak sağladı.  sınırlı sınırları olan, lezyon altı kemik tutulumu olan (sarı oklar).
 Bu lezyonun sitolojik tanısı yumuşak doku sarkomuydu."
 
 
 
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 178
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 13 / 6 / 1402
.
DCM
Dilated Cardiomyopathy (DCM).
7 yaşında bir Doberman köpeği 
 ▪ Karın efüzyonu
 ▪ Takipne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 ▪ Kalp silueti belirgin şekilde genişlemiştir.
 ▪ Yanal çıkıntılarda uzundur ve sol atriyum bölgesinde kaudal kenar boyunca büyük bir çıkıntı vardır.
 ▪ Ventradorsal projeksiyonda, sol kulak kepçesi bölgesinde bir çıkıntı ve ayrıca sol kulakçık bölgesinde yuvarlak bir yumuşak doku opaklığı vardır.
 ▪ Pulmoner damarlar orta derecede genişlemiştir.
 ▪ En çok perihilar bölgede belirgin olan, hafif ila orta şiddette, yapılandırılmamış interstisyel pulmoner patern vardır.
 ▪ Mediasten ve plevral boşluk normaldir.
 ▪ Multifokal, orta derecede spondiloz deformansları vardır.
 ▪ Mide ve ince bağırsaklar orta miktarda gaz içerir.
 ▪ Abdominal serozal kenar detayında azalma vardır.
 
 
 ◾ Sol taraflı konjestif kalp yetmezliği (pulmoner venöz genişleme ve erken interstisyel ödem) kanıtıyla birlikte belirgin, esas olarak sol taraflı kardiyomegali.
 Birincil husus dilate kardiyomiyopatidir.
 Bildirilen peritoneal efüzyonla tutarlı olarak azalmış karın serozal kenar detayı, eş zamanlı sağ taraflı konjestif kalp yetmezliğini düşündürmektedir.
 
 ◾ Multifokal, orta derecede spondiloz deformansları.
 
 ◾ Gastrointestinal sistemdeki gazın nedeni muhtemelen aerofaji/nefes darlığıdır.
 
 
 Hastada DCM, sol kalp yetmezliği, sağ kalp yetmezliği, v-tach ve a-fib olduğu doğrulandı.
 Kötü prognoz nedeniyle, sahibinin isteği üzerine hastaya ötenazi uygulandı."
 
 
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 211
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 12 / 6 / 1402
.
 
Bir Köpeğin Boyun Ağrısına Ne Sebep Olur?
 
 
  
 
 
 Burada sevimli Yorkie hastam iyi göründüğünü görüyorsunuz, ancak geçen hafta onun için hiç de iyi geçmedi.  İştahını kaybetti ve ilk başta bunun kronik pankreatit olduğunu düşündük, ancak ailesi, yemeği yerden kaldırılırsa yemek yiyeceğini anladı ve bu da boynunun ağrıyıp acımadığını merak etmemize neden oldu.
 Köpeklerde Boyun Sorunları
 Boyun, bağlarla birbirine bağlanan ve disk adı verilen ince kıkırdak plakalarla ayrılan bir dizi küçük kemikten oluşur.  Isırık yarası veya spor yaralanması gibi boyundaki bir tür travmatik yaralanmanın yanı sıra, köpeklerde boyun ağrısına en çok, yerinden kayan ve omuriliğe veya dallarından birine baskı yapan bir disk neden olur.  Köpeklerin boyun ağrısında cins büyük rol oynar.  Küçük cins köpeklerde ilk iki boyun kemiğinde iki gelişimsel anormallik vardır.  Atlanto-aksiyel malformasyon ve kranyal oksipital malformasyon sendromu (COMS) gibi anormallikler şiddetli boyun ağrısına neden olabilir.  Doberman pinschers ve Great Dane köpekleri gibi büyük cins köpeklerde "wobbler sendromu" olarak da bilinen servikal spondomyelopati nedeniyle boyun ağrısı görülür.  Boyun ağrısına ek olarak bu durumların dördü de anormal yürüyüşe neden olabilir.
 
 İntervertebral Disk Hastalığı (IVDD)
 
 “Kaymış diskler” köpeklerde, özellikle daksundlarda, oyuncak kanişlerde, beaglelarda, Labrador av köpeklerinde ve Doberman pinçerlerinde oldukça yaygındır.  AMC olarak, şehrimizdeki popülaritesi nedeniyle IVDD'li birçok Fransız bulldog'a bakıyoruz.  “Disk kayması” terimi pek doğru değildir.  Fıtıklaşmış veya yırtılmış disk sıklıkla kullanılır, ancak ameliyathanede bir disk gördüyseniz "patlamış" terimi daha açıklayıcı olabilir.  Beyin cerrahı sıklıkla omuriliğin her yerinden disk parçalarını çıkarmak zorunda kalır.  IVDD'li bazı köpekler sıkı kafes istirahati ile idare edilebilir, ki bu birçok insan için ameliyata tercih edilir gibi görünmektedir, ancak eminim ki köpeğinizi 4-6 hafta boyunca bir sandığa koymak tüm aile için gerçekten zordur.
 
 Servikal Spondomyelopati
 
 Servikal spondmiyelopati terimi ağız dolusu bir terimdir.  Veteriner hekimlerin bu bozukluğa basitçe "yalpalama sendromu" adını vermelerine şaşmamak gerek.  Büyük ve dev cins köpeklerde, "sallantılı" bir yürüyüşle karakterize edilen yalpalama sendromu gelişmeye eğilimlidir: ön bacaklar kısa ve dalgalı, arka bacaklar genişçe ayrıktır.  Sallanan köpeklerde iki farklı mekanizma boyun ağrısına ve yürüyüş anormalliğine neden olur.  Ya boyun kemikleri arasındaki diskler omuriliğe baskı yapar ya da boyun kemikleri genişleyerek soruna neden olur.  Wobbler sendromunu teşhis etmek için MRI kullanılır ve bazı köpeklerde klinik belirtileri hafifletmek için omuriliğin cerrahi olarak dekompresyonu gerekir.
 
 Atlanto-Eksenel Malformasyon
 
 Birinci ve ikinci boyun kemikleri arasındaki bağlantı, dens adı verilen ikinci boyun kemiğinin incecik küçük çıkıntısına bağlıdır.  Chihuahua, Yorkshire terrier, Pomeranian ve Pekingese gibi küçük cins köpeklerde, densler her zaman normal şekilde gelişmez ve kafatası ile boynun ilk iki kemiği arasında dengesiz bir bağlantı oluşturur.  Şiddetli dengesizlik, omurilik üzerindeki baskı nedeniyle aşırı ağrıya ve felce yol açabilir.  Bazı köpekler sıkı kafes desteği ve çene-göğüs boyun desteği ile iyileşebilirler;  diğer köpeklerin boynunu stabilize etmek ve omurilik üzerindeki baskıyı azaltmak için ameliyat gerekir.  AMC'nin nörologları bu bozukluğu düzeltmek için Kishigami tekniğini kullanıyor.
 
 Kranial Oksipital Malformasyon Sendromu (COMS)
 
 Atlanto-aksiyel malformasyona benzer şekilde COMS, anormal kemik oluşumundan kaynaklanır, ancak bu sendromda kafatası kemiği, beyni yeterince barındıramayacak kadar küçüktür.  Bu, beynin ve omuriliğin arka kısmına baskı uygulayan ve ağrıya neden olan omurilik sıvısının birikmesine neden olur.  Bu sendroma sahip köpeklerin yüzlerini ve kulaklarını kaşımalarının nöropatik ağrıdan kaynaklandığı düşünülmektedir.  COMS'un poster köpeği Cavalier King Charles spaniel'dir ancak King Charles spaniel'leri, Brüksel Grifonları, Yorkshire teriyerleri, Malta teriyerleri, Chihuahua'lar ve daha birçokları da bu bozukluğa yatkındır.  Kafatası malformasyonu olan köpeklerin hepsi klinik belirtiler göstermez.  Teşhis bir MRI gerektirir, ancak COMS'den muzdarip olduğu bilinen ırklar, MRI olmadan sıvı birikimini azaltmak için ağrı kesici ilaçlar ve diğer ilaçlarla tedavi edilebilir.
 
 Köpeklerde Boyun Yaralanmalarını Önlemek İçin İpuçları
 
 • Tasma değil emniyet kemeri kullanın.
 • Boyundaki fiziksel stresi sınırlamak için köpeğinizin ağırlığını zayıf tarafta tutun.
 • Köpeğinizin mobilyaların üstüne çıkmasına veya mobilyadan inmesine izin vermeyin.
 • Köpeğinizi merdivenlerden yukarı ve aşağı taşıyın.
 • Evcil hayvanınızı yükseltilmiş bir kaseden besleyin.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ürünü satın almak için  bu görsele tıklayın.
 
Send SMS@ 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 197
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 9 / 6 / 1402
.
servikal omurga ağrısı
 
 
  
 
 
 
 Sinyal ve anamnez
 
 Yorkshire terrier, 4 yaşında, sağlam erkek Servikal omurgada ağrıyla başvurdu
 
 Daha fazla açıklama sağlamak için aşağıdaki röntgenler çekildi:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Röntgen açıklaması
 
 Servikal omurganın nötral ve hafif fleksiyon pozisyonlarındaki mediolateral radyografileri C1 ve C2 vertebral gövdelerinin dorsal laminaları arasındaki açı, nötr ve fleksiyondaki görüntülerde farklıdır ve fleksiyondaki görüntülerde atlantoaksiyal örtüşme önemli ölçüde kısalmıştır (atlantoaksiyel örtüşme yaklaşık Kırınıma uğramış görüntülerde -1,4 mm ve nötr konumda +1,5 mm):
   
 
 Yan görünümlerde dens ekseni arkaya doğru kaymıştır, ancak bunun dışında sağlamdır ve displazi belirtileri yoktur.
 
 Teşhis
 
 Atlantoaksiyel subluksasyon/Atlantoaksiyel instabilite
 
 çıkış
 
 İnce kesit T1 ve T2 sekanslarla yapılan MR incelemesinde dens ekseni bölgesinde transvers bant tespit edilemedi.Dens ekseninin dorsal yer değiştirmesi nedeniyle fokal dorsal yer değiştirme ve ventral bası söz konusudur. Miyelon ayrıca dens ekseninin dorsalinde fokal T2W -hiperintens olarak gösterilmiştir, bu durum ödem, kanama veya kronik gliosis ve Wallerian dejenerasyonunu gösterebilir.
 
 
  
 
 
 Örneklemek gerekirse, sağlıklı bir karşılaştırma çekimi:
 
 Sıradışı bir köpeği örnek olarak kullanarak kraniyal servikal omuriliğin normal seyri ve dens ekseninin normal pozisyonu
 
 
 
  
 
 tartışma
 
 Konjenital atlantoaksiyel instabilite/subluksasyon, Yorkshire Teriyerleri, Oyuncak Kanişler ve Chihuahualar gibi küçük köpek ırklarında daha yaygındır, ancak bazen büyük köpek ırklarında ve kedilerde de ortaya çıkabilir.Semptomlar ortalama 21,3 aylıkken başlar ve aşırı derecede aşırı şiddet ile karakterize edilir. Omurganın atlantoaksiyel ekleminin fleksiyonu, eksenin atlasa göre dorsal subluksasyonuyla sonuçlanır ve omuriliğin ventral kompresyonuna neden olabilir Semptomlar akut veya kademeli olabilir ve ataksili veya ataksisiz hareket sırasında ağrıdan kuadriplejiye, solunum durması ve ölüme kadar değişebilir. en ağır vakalardaEn yaygın İnstabilitenin nedenleri, atlantoaksiyal eklem, enine bağ ve dens ekseni bölgesindeki anormal şekilde gelişmiş kemikler ve bağlardır.
 
 terapi
 
 Konservatif tedavi genellikle splintlemeyi, servikal omurganın stabilizasyonunu, dinlenmeyi ve ilaç tedavisini içerir.  Konservatif tedavi vakaların yaklaşık %62'sinde başarılı olur, düzelme olmazsa cerrahi tedavi önerilir.  Atlantoaksiyal eklemi stabilize etmeyi amaçlayan çeşitli cerrahi yöntemler vardır.  Cerrahi tedavi vakaların yaklaşık %60-90'ında başarılıdır
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ürünü satın almak için görsele tıklayın
 
 
Send SMS@ 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 240
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 7 / 6 / 1402
.

 

 

PARASETAMOL TOKSİSİTE
 
 
 
 
  Asetaminofen (parasetamol) toksisitesi, kedi ve köpeklerde sahibi tarafından ağızdan verilmesi veya hayvanın kendisi tarafından kazara yutulması nedeniyle oldukça yaygındır.
 - Asetaminofenin kediler için güvenli bir dozu yoktur ve bu nedenle kedilerde köpeklere göre toksisitesi daha yaygındır.
 - Toksik doz 50-100 mg/kg b.wt olarak bildirilir, ancak 10 mg/kg b.wt kadar küçük bir doz, toksisite ve ölüm belirtileri üretmiştir.
 - Kediler, asetaminofeni boşaltım için glukuronik aside bağlayan glukuronil transferaz enziminin aktivitesinde nispeten yetersizdir.
 
  klinik belirti
 
  Akut semptomlar 4-12 saat içinde ortaya çıkar.
 
  yutmayı takiben siyanoz, taşipne, nefes darlığı, taşikardi, yüz ve/veya ayak şişmesi/ödem, yüz kaşıntısı, kusma, iştahsızlık, depresyon
 
 
  Geç semptomlar 24-72 saat arasında ortaya çıkar.
 
 
  hepatik nekroz, hemolitik anemi, methemoglobinemi ve böbrek fonksiyon bozukluğu, anoreksi, depresyon, ciddi merkezi sinir sistemi fonksiyon bozukluğu, titreme, nöbetler, koma, ölüm
 
  Tedavi
  -  Gastrointestinal dekontaminasyon
 
  Son 30-60 dakika içinde yutulması halinde önerilir Ksilazin 0,2 mg/kg IM/IV
 
  -  Adsorbanlar
 
  Aktif kömür 0.5-1 g/kg PO bir kez, sorbitol gibi bir müshil ile birlikte verilir.  Aktif kömürün N-asetilsisteinin etkinliğini azaltabileceğini unutmayın.
 
  -  N-ac
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 216
|
امتیاز مطلب : 2
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 24 / 5 / 1402
.

 

 

 Video izlemek için resmi tıklayınız 

 Kronik öksürüğü ve egzersiz intoleransı olan, göğüs röntgenlerinde belli bir dereceye kadar kardiyomegali görülmesine rağmen bariz bir üfürüm göstermeyen genç bir kedinin ekokardiyografi görüntüleri hakkındadır.
  Gerçekten de, sunduğu kardiyak patoloji bir interventriküler septal defekttir.  Bu, perimembranöz bölgede, interventriküler septumun üst kısmında yer alan, sarı oklarla işaretlenmiş görüntülerde görebileceğiniz büyük bir defekttir.  Bu kusur boyunca hafif türbülanslı bir akış tanımlanır, yine sarı oklarla işaretlenmiştir, sol taraftan sağ tarafa geçer, ancak kırmızı okla gösterildiği gibi 1,50 m/s'den daha düşük bir maksimum hıza sahiptir.
  Hemodinamik olarak interventriküler septumdaki bu defektler sol odacıklarda kronik hacim yüklenmesine neden olur.  Normal referans sınırlarını aşan sol ventrikülün diyastolik çapını beyaz bir okla işaretlenmiş olarak görebiliriz.  Bazı durumlarda, defektin boyutuna ve yerine bağlı olarak doğru odacıklarda dilatasyon da bulabiliriz.
  Bu büyük septal defektlerin, pulmoner aşırı dolaşım nedeniyle bazen çok erken yaşlarda pulmoner hipertansiyona neden olması yaygındır.  Bu durumda, 86.80 mmHg'lik bir basınç gradyanı ile yüksek hızlı bir pulmoner yetersizliği tanımlayabiliriz.
  Defektin yerleşimi nedeniyle endovasküler teknikler kullanılarak kapatılma olasılığı yoktur ancak hastanın pulmoner hipertansiyonunu rahatlatmak için pulmoner arter bandı denilen palyatif cerrahi yapılabilir.Ne olduğunu yakında açıklayacak olan Alexis Santana gonzalez'in profillerine dikkat edin. o hakkında
  ??  Umarız vakayı beğenmişsinizdir.  Teşhis Yarışması bölümümüze katılmaya devam edin!  öğrenmenin iyi bir yolu
  Herhangi bir sorunuz varsa bizimle iletişime geçin, size yardımcı olabiliriz."
 
 
 
 
Ürünü satın almak için görsele tıklayın.  
 
Send SMS@ 
 
 
 
 
  
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 206
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 21 / 5 / 1402
.

 

 Başına dokunma ağrısı, davranış değişiklikleri

ve takkesinde şişlik olan 7 aylık

Staffordshire Bull Terrier 

 

 

 

Sinyal ve anamnezi
 
  7 aylık Staffordshire Bull Terrier, erkek - sağlam
  Hasta başına dokunulduğunda hafif ağrı, davranış değişiklikleri ve takkede şişlik şikayeti ile başvurdu  Daha fazla açıklama için, aşağıdaki X-ışınları alınmıştır:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  röntgen açıklaması
 
  X-ışınları, özellikle frontal, parietal ve oksipital kemiklerde olmak üzere, kafatası başlığının önemli ölçüde kalınlaşması ile karakterize edilen, kafatasının genelleştirilmiş hiperostozunu gösterir.
  Sağlıklı kemik dokusuna kıyasla artmış kemik yoğunluğu ve azalmış şeffaflık ile etkilenen kemik yapılarının sklerozundan da şüphelenilmektedir.
  Etkilenen kemiklerin dış ve iç yüzeyleri çok sayıda düzensiz çıkıntı ve girinti gösterir.
  Bununla birlikte, akut kırıklar veya kemik yer değiştirmelerine dair bir kanıt yoktur.
  Mandibula kemikleri dikkat çekici değil
 
  Teşhis
 
  Kalvarial Hiperostoz Sendromu
 
  çıkış
 
  Hasta tanı ve konservatif tedaviden birkaç ay sonra semptomsuzdu.
 
  tartışma
 
  Köpek kalvarial hiperostoz, kafatasının çatısında kemiğin aşırı kalınlaşmasıyla sonuçlanan patolojik bir değişikliktir.
  Kafatası kemiklerinde, özellikle kafatasında (Latince = kalvarium), yani kafatasının üst kısmında yoğunlaşan yerel bir hiperostoz şeklidir.
  Köpeklerde kalvar hiperostozunun çeşitli nedenleri olabilir.  Genetik faktörler rol oynar.  Bunun bir örneği, belirli köpek ırklarında kalıtsal bir durum olan ilgili kraniomandibular osteopatidir (CMO), kranial ve mandibular bölgelerde anormal kemik gelişimi/hiperostoz ile sonuçlanır.  Diğer bir olası neden, kafatasının enfekte olduğu osteomiyelit gibi enflamatuar bir hastalıktır.
  Kalvarial hiperostozun semptomları, şiddetine ve nedenine bağlı olarak değişebilir.  Olası belirtiler arasında davranış değişiklikleri, kafatasının üst kısmında şişlik veya tümsekler, başa dokunulduğunda ağrı ve kemik büyümesi beyne baskı uyguladığı için muhtemelen nörolojik belirtiler yer alır.
  Köpeklerde kalvarial hiperostoz tanısı genellikle X-ışını, CT (bilgisayarlı tomografi) veya MRI (manyetik rezonans görüntüleme) gibi görüntüleme yöntemleriyle konur.  Bunlar, kemik değişikliklerinin ayrıntılı bir tasvirini sağlar ve diğer olası nedenlerin ekarte edilmesine yardımcı olur.  Kemik biyopsileri ayrıca tanısal bir dışlama olarak kullanılır.
  Kalvarial hiperostoz tedavisi, nedene ve ciddiyetine bağlıdır.  Çoğu durumda, ilaç/konservatif tedavi iltihap ve ağrının giderilmesine yol açar.
 
 
 
 
 
 
 
Send SMS@ 
 
 
 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 207
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 12 / 5 / 1402
.

 

 

  

 

Hastalığın geçmişi:
 
4 gün önce iştahsızlık ve ara sıra kusma şikayeti olan 4 yaşında kısırlaştırılmış dişi kedi  kliniğiye sevk edildi.
 
- Karın ortogonal radyografileri yorum için verilmiştir.
 
 
    
 
- Karın apeksinin ventral kısmında yumuşak doku/sıvı çizgileriyle birlikte orta derecede seröz detay kaybı vardır.
 
 
 
- Mide duvarı tüm belirgin yüzeylerinde yaygın olarak kalınlaşmıştır.
 
 
 
 
 
- Mide duvarının kalınlığı en az 1,5 cm'dir.
 
 
- Böbreğin kenarlarında, düzensiz ve biraz düz bir kenar ile hafif ila orta derecede rejenerasyon belirgindir.
 
 
     
 
- Karın bileşenlerinin geri kalanında gözle görülür bir değişiklik yoktur.
 
 
 
Röntgen bulguları:
 
  Mide duvarının aşırı kalınlaşması görülür. Birincil odak, lenfoma gibi yaygın neoplastik infiltratif süreçlerdir. Daha az olası şiddetli gastrit göz ardı edilemez. Bilateral böbrek rejenerasyonu, hafif ila orta dereceli olarak derecelendirilen kronik böbrek hastalığını gösterebilir. Bununla birlikte, altta yatan neoplastik infiltrasyon tamamen dışlanamaz. Karnın üst kısmındaki serbest sıvı doğada reaktif olabilir. Bununla birlikte, neoplastik sızıntı göz ardı edilemez.
 
Tartışmak:
 
Akciğer grafisinde özellik yoktu. Hastaya abdominal ultrason ve mide FNA uygulandı. Sitoloji, yüksek dereceli lenfoma ile uyumluydu. Çoğu radyografide, gastrointestinal duvar kalınlığı ölçümü oldukça güvenilir değildi. Ancak, bunlar gibi bazı vakalar Doğru bir değerlendirme yapılabilir.
 
 
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 

 

 

 

Ürünü satın almak için resme tıklayınız

 

Send SMS@ 
 

 



:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 221
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 10 / 5 / 1402
.

 

 

 

Tanım
Şok terimi, aşağıdakilerle karakterize edilen çok faktörlü bir etiyoloji sendromunu ifade eder: genellikle doku ile ilişkili yetersiz hücresel enerji üretimi hipoperfüzyon ve genellikle bir azalma veya anormal dağılımdan kaynaklanır dokulara kan akışı. Genellikle dokular arasındaki uyumsuzluk ile karakterizedir. Yetersiz dağıtım veya verimsiz hücresel oksijen arzı ve talebi kullanmak.
 
nedenler
Kritik hastaların çoğunda, şok, önemli bir azalmadan kaynaklanır. dokulara etkili oksijen iletimi (DO2). Esas olarak kayıptan kaynaklanmaktadır. intravasküler hacim (hipovolemik şok), vasküler kanın zayıf dağılımı sıvı (dağılım şoku) veya kalbin pompalama yetersizliği (kardiyojenikşok)?Hipovolemik şok, önemli kan kaybından (dahili veya dış kanama), sıvıyı aşan hücre dışı sıvı kaybı ve çözünmüş madde alımı (tekrarlayan kusma, ishal, poliüri) veya iç içine sıvı eksüdasyonu veya transüdasyonu nedeniyle plazma hacmi ekstravasküler boşluk.
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 167
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 6 / 5 / 1397
.

 

 kardiyak patoloji  

kapak aort darlığı 

 

 

 

Video izlemek için resmi tıklayınız

Birkaç hafta önce, asemptomatik, kalp tabanında yüksek yoğunluklu sistolik üfürüm olan bir yaşındaki American Bully'nin ekokardiyografi görüntülerini paylaştık. Aslında, bu hasta tarafından sunulan kardiyak patoloji kapak aort darlığıdır. 219.50 mmHg transvalvüler basınç gradiyenti ile çok şiddetli bir obstrüksiyondur. 

Sarı renkle işaretlenmiş olarak görülebilir, aortik tüberküllerin nasıl oldukça kalınlaştığı ve kaynaştığı, bu çok yüksek basınç gradyanını ve ikincil olarak sol ventrikülün orta-şiddetli konsantrik hipertrofisini yarattığı görülebilir.
 
Valvüler aort stenozu, American Bully veya Bullterrier gibi bazı ırklarda aşırı temsil edilmesine rağmen, aort stenozunun daha az yaygın bir şeklidir. Subvalvüler aort darlığı, aort darlığının en sık görülen şekli  ve  en sık görülen üçüncü doğumsal kalp hastalığıdır.
 
Hastamız için tedavi öneriler atenolol ile tedavi ve endovasküler olarak yüksek basınçlı balon ile dilatasyon olacaktır.
 
Bu hastalar, yaraları olduğunda, vücudun bazı bölgelerinde bakteriyel enfeksiyonlar olduğunda veya belirli ameliyatlardan veya yüksek basınçlı balon valvüloplasti dahil diğer prosedürlerden önce antibiyotik profilaksisi yapılmadığında hangi potansiyel komplikasyonları gösterebilir.
 
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 216
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 2 / 5 / 1402
.

 

 

Tavuklarda nekrotik enterit 

 
 
◾ Nedenler
İki haftadan itibaren tüm tavuk türleri bu akut ila #kronikhastalığa karşı hassastır.
Hastalığın etiyolojisinde yer alan ajan, A ve C tipi alfa toksini ve C tipi beta toksini üreten Clostridium perfringens'tir. Tavuklar bazen #ataksik (hareket edemez) olduklarından #sürüngenler olarak da adlandırılır.
 
◾ İletim modu
Toprak, toz, çöp ve dışkı organizmayı yayar.
 
◾ Klinik belirtiler
Ataksi, zehirlenme, ishal, depresyon, tüylerin kabarması ve hareket etme isteksizliği görülebilir. Akut vakalarda akut ölüm, hastalığın başlamasından sonraki saatler içinde meydana gelebilir.
 
◾ Ölüm sonrası lezyonlar
Dehidrasyon (cildin koyulaşması), zayıflama (göğüs kası yok), tıkanmış karaciğer, pişmiş (pişmiş) bağırsak mukozası – özellikle jejunum ve ileum görülebilir. #Bağırsaklar sıklıkla şişer ve gazla dolar. Mahsulde su var. Akut vakalarda enterit, mukoza üzerinde sadece gri bir nekrotik materyal tabakası ile ortaya çıkar.
 
 
◾ Teşhis
Tanı, büyük #lezyonlar (kıvrık bağırsak mukozası), klinik bulgular ve kanlı agar plağındaki bakteri izolasyonuna dayanır. Koloniler, tam hemolizin olduğu bir iç bölge ve renk değişikliği ve eksik hemolizin olduğu bir dış bölge ile çevrilidir. Koksidiyozu ve ülseratif enteriti simüle eder.
 
◾ Önleme
Basitrasin 50 g/ton yemde sürekli olarak verilir, iyileştirilmiş altlık sanitasyonu (çöp işleme ve kompostlama), yemde veya suda lincomycin. Kuşları tel üzerinde yetiştirmek hastalığı önleyecektir. #probiyotik, #prebiyotik ve antikoksidiyal yem katkı maddeleri kullanmak.
 
◾ Özel not: Vitamin veya mineral eksikliğine yol açan malabsorpsiyon sendromuna neden olabilir. Coccidia sıklıkla bağırsak lezyonlarına ve ardından Clostridium kaynaklı enterite neden olur.
◾ Oluşum: Dünya çapında
◾ Etkilenen türler: #Etlik piliçler, ticari yumurtacı yarkalar. Etkilenen yaş: 3-6 hafta.


:: موضوعات مرتبط: kuşlar پرندگانpoultry , ,
:: بازدید از این مطلب : 284
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 31 / 4 / 1402
.

 

  

İbuprofen zehirlenmesi

 

İbuprofen zehirlenmesi karaciğerini mahvetti. Başka bir köpekle kavga ettiği ve acı çektiği için sahibinin 5 gün boyunca her gün ibuprofen tableti vermesi üzerine köpeğe ötenazi yapılmak zorunda kalındı. Bilmeden zehirledi. İnsanlar için iyi olan her şey evcil hayvanlar için doğru değildir, onlara veteriner reçetesi olmadan ilaç verirken dikkatli olun!





:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 217
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 28 / 4 / 1402
.

 

 

 

 
 
 
Heyecan Verici Haberler!
 
Araştırmacılar Köpek Epigenom
 
 
Haritalamada Dönüm Noktasına Ulaştı!
 
 
Bir araştırma ekibi tarafından dikkate değer bir başarı elde edildiğini paylaşmaktan heyecan duyuyorum: köpek epigenomunun başarılı bir şekilde haritalanması! Bu çığır açan keşif, köpeklerde fonksiyonel genom araştırmalarında devrim yaratacak kapsamlı bir referans haritası sunuyor. Prestijli Science Advances dergisinde yayınlanan çalışma, genetik kodu değiştirmeden gen aktivitesini etkileyen DNA üzerindeki modifikasyonlar olan epigenomik işaretlerin ayrıntılı açıklamalarını sunuyor.
 
Nispeten kısa bir zaman dilimi içinde geliştirilen köpek ırklarının inanılmaz çeşitliliği, karmaşık özellikleri, genetik bozuklukları ve hatta kanser gibi hastalıkları çözmek için muazzam bir potansiyele sahiptir. En son teknolojiler sayesinde, bilim adamları artık köpeklerin genetik yapısını derinlemesine inceleyerek onların iç işleyişine ışık tutabiliyor ve insan sağlığı ve hastalıkları konusundaki anlayışımızı geliştirebiliyor.
 
Köpek genomunun ilk taslağı 2005 yılında yayınlanan anıtsal bir başarı olsa da, referans bir epigenomun olmaması, gen düzenlemesini ve köpeklere özgü spesifik epigenetik modifikasyonların etkisini anlamamızı engelledi. Bu son buluş, bilgideki bu önemli boşluğu dolduruyor ve keşif için yeni yollar açıyor.
 
İlginç bir şekilde, insanlar ve köpekler arasındaki yakın bağa rağmen, her iki tür üzerindeki ortak çevresel etkileri inceleyen önemli bir araştırma eksikliği var. Bu bilgi boşluğu, onların refahını ve sağlığını etkileyen faktörlere ilişkin sınırlı bir anlayışa sahip olmamızı sağladı.
 
Köpek epigenomunu inceleyerek bu boşluğu doldurabilir ve çevresel faktörlerin hem insan hem de köpek sağlığını nasıl şekillendirdiği konusunda değerli bilgiler edinebiliriz.
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 199
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 28 / 4 / 1402
.

 

 

 

 

Klinik Öykü ve Muayene:
6 aylık erkek Scottish Fold kedisi Yaşar, sahibinden bir saat önce yanlışlıkla kedinin ayağına bastığı ve bunun sonucunda sol elinin topalladığı şikayeti ile başvurdu. Sahibi olası bir kırıktan endişe ediyor. Klinik muayene sırasında, kedi hafif ağrı gösterdi, ancak yumuşak dokuda belirgin bir topallık veya şişme olmadı.
Modalite: *Radyoloji
 
Görüntüler: Sol kol, önkol ve manusun radyografileri inceleme için mevcuttur. Radyografiler kaliteli. Radyograflare görmek için  resimleri tiklayiniz. 
 
                         
 
Bulgular
 
Her iki lateral görüntüde, humerusun proksimal metafizinde, tamamlanmamış bir fissür kırığını düşündüren uzunlamasına bir radyolüsent çizgi gözlenir. Ancak genellikle kırıklardan hemen sonra görülen (sarı oklar) o bölgede herhangi bir yumuşak doku şişmesi görülmez.
 
Yanal görünümlerden birinde, distal radius epifizinin kranial tarafında, muhtemelen bir artefakt (kırmızı oklar) olan bir radyoopak alan görülmektedir.
 
Görüntülerde başka hiçbir radyografik anormallik tanımlanmadı ve tüm kemikler ve eklemler normal görünüyor.
 
Teşhis ve Sonuç:
Radyografik bulgulara göre: humerusun proksimal bölgesindeki radyolusent çizgi muhtemelen tam olmayan bir kırığı temsil eder.
 
öneriler:
Nadiren, saç çizgisi kırıkları radyografilerde hemen görülmeyebilir ve yaralanmadan beş ila yedi gün sonra belirgin hale gelebilir. Klinik belirtiler devam ederse, daha ileri değerlendirme garanti edilebilir.
 
Başka sorularınız varsa veya ek görüntüleme veya testlere ihtiyacınız varsa lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
 
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 231
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 23 / 4 / 1402
.

 

Brix refraktometre ile kolostrum kalitesini ölçmek,
kolostral antikor seviyelerini ölçmek için pratik bir yöntemdir.
  
 
  Brix değeri ≥ %22 olan kolostrum kullanılmalıdır
  Brix değeri <%18 olan kolostrum atılmalıdır
  Kolostrumun Brix değeri ≥ %18 ancak < %22 ise, takviye düşünülmelidir
 
 
 
 
  
Kolostrum kalitesini neler etkiler?
  1-Olgun inekler daha kaliteli ağız sütüne sahip olma eğilimindedir.  Çiftçiler, buzağılamadan 2-3 hafta önce 250 gr soya ile beslenen düvelerin iyi kalitede kolostruma sahip olduğunu iddia etseler de, kolostrum kalitesini ölçüyorlar mı?
  2-Zaman buzağıladı.  Kolostrumun kalitesi doğumdan sonra düşer, bu nedenle iki saat sonra emzirirseniz, doğumdan altı saat sonra emzirdiğinize göre çok daha iyi kolostrum elde edersiniz.  Bunun çoğu seyreltme nedeniyledir.
  3-Yılda daha sonra buzağılayan inekler daha düşük kaliteli ağız sütüne sahip olma eğilimindedir.
  4-Kuru dönem uzunluğu.  Kuru dönem üç haftadan azsa, kolostrum kalitesi daha düşük olma eğilimindedir.
  5-Aşılanan inekler, aşılar doğru ve antikorların oluşması için zamanında yapıldığında zatürree, ishal vb. hastalıklara karşı daha yüksek bağışıklığa sahip olur.
  6-Dondurulmuş kolostrum kalitesini korur.
  7-Kolostrum hemen buzdolabında saklanmalıdır.  Bakteri seviyeleri büyüdükçe, buzağı tarafından antikorların emilimini engellerler.  48 saat sonra buzdolabından alınan kolostrumu kullanmayın.
  8-Tüm kovaların, emziklerin, mide tüplerinin vb. lekesiz olduğundan emin olun.  Enfeksiyon kaynağı olmak istemezsiniz.
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 222
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 19 / 4 / 1402
.

 

 

  

VAKA SUNUMU: 7 yaşında bir dişi kısırlaştırılmış Bichon Frisé.
İYE geçmişi, #hematüri
 
◼ BULGULAR
 
▪ Abdomen - yorum için ventrodorsal ve lateral radyografiler mevcuttur.
Abdominal serozal detay normaldir.
 
▪ Sol böbrek bölgesinde yaklaşık 1,5 cm Y x 2,1 cm U x 1,6 cm G boyutlarında büyük, iyi kenarlı, yuvarlak, lobüler, mineral opak bir yapı vardır.
▪ Sol böbreğin görünür kenarları normaldir.
 
 
 
▪ Sağ böbrek hafif derecede büyümüştür ancak kenarları düzgündür.
İdrar kesesi ve idrar kesesi boynu içinde çok sayıda, değişken boyutta, noktalı ila yuvarlak mineral opak odaklar vardır; en büyüğü yaklaşık 1,0 cm boyutundadır.
Bu mineral opak yapılardan birkaçı heterojendir ve radyolüsent bir merkeze sahip katmanlı bir görünüme sahiptir.
 
 
▪ Ventrodorsal #radyografide, üriner #mesanenin kraniyal kenar ötesine uzanan lineer olarak yönlendirilmiş taşların izlenimi vardır.
 
 
▪ Gastrointestinal sistem, karaciğer ve dalak normaldir.
 
▪ Göğüs kafesinin dahil edilen kısımları normaldir.
 
▪ Femoral trokleanın boyutu küçültülür ve #patella femoral troklea/kondillerle iki taraflı olarak üst üste bindirilir.
 
▪ Sağ gastroknemiusun sesamoidleri çok parçalıdır.
▪ Asetabulalar sığdır ve iki taraflı olarak femur başlarının %25'inden az kapsama alanı sağlar.
 
▪ Uyluk boyunları kalınlaştırılmıştır ve iki taraflı olarak coxofemoral eklemlerle ilişkili belirgin periartiküler yeni kemik oluşumu vardır.
 
◼ TANI
 
◾ Sol büyük nefrolit, sistolitiazis ve şüpheli sağ üretrolitiazis.
 
◾ Sağ renomegali şüphe edilen sağ üreterolitiazis verilen hidronefroz ile ilgilidir.
 
◾ Altta yatan kalça #displazisine ikincil olarak belirgin bilateral koksofemoral dejeneratif eklem hastalığı.
 
◾ Sağ gastroknemius kasının iki taraflı patellar luksasyonu ve çok parçalı sesamoidleri.
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 217
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 13 / 4 / 1402
.

 

 

"Süper Başlangıç Öncesi Diyetler
 
İçin Kuluçkalık Broyler Formüllerine
 
Yönelik En İyi 12 önemli öner
 
      
 
 
1️⃣- Yumurtadan yeni çıkmış etlik civcivler için erken besleme çok önemlidir, çünkü civcivleri embriyo beslemeden gerçek hayattaki beslemeye aktarıyoruz.
 
2️⃣ - Etlik civcivlerin yaşına ve sağlık durumuna göre, etlik civcivler (1-3) veya (1-5) veya (1-7) günlükten itibaren besin değeri yüksek mükemmel bir diyetle beslenmelidir. sırasıyla piliçlerin üretim hızına (yüksek) veya (orta) veya (düşük) ve ayrıca sağlık durumu için.
 
3️⃣- Başlangıç öncesi yemlerde kaliteli protein ve yem katkı maddelerinin kaynağına dikkat edilmelidir.
 
4️⃣- Hayvansal plazma, buğday gluteni, mısır gluteni, saf soya fasulyesi tozu, doymamış yağ asitleri...vb gibi saflaştırılmış bir protein kaynağı kullanılması tavsiye edilir.
 
5️⃣- Yem formülünde sodyum bikarbonat kullanılması önerilmez ancak organik sodyum kaynağı “tuz” kullanılması tercih edilir çünkü sindirim kanalı için uygun asidik ortam en uygun olanıdır, bikarbonat ise ortamı eşitlemeye çalışır. , yani pH değerini artırın.
 
6️⃣ - Tek taraflı enzimler değil, çoklu enzim kaynağı, garantili kaynak kullanın.
  
7️⃣- Prebiyotik ve probiyotik kullanın.
 
8️⃣-Sentetik Emülgatörler kullanın.
 
9️⃣- Mitokondride yağ asitlerini metabolize etmeye yardımcı olmak için karnitin ve yüksek düzeyde amino asit yüksek lizin kullanın.
 
????- C ve E vitamini kullanın. (Yüksek gereksinimler, özellikle stres sırasında).
 
1️⃣1️⃣ - Bağırsaktaki pH'ı düşürmek ve bağırsağın ortasında iyi enzimatik performans sağlamak için organik asitlerin kullanılması.
 
1️⃣2️⃣- Bitki yemi katkı maddelerinin kullanımı (Fitojenikler).
 
   Son olarak, sindirilebilirliği, bileşenlerin sindirilebilirlik değerlerinin yanı sıra türün ihtiyaç tablolarından beslenme ihtiyaçlarını belirlemede birleşik bir standart olarak kullanmaya ve ihtiyaçların sindirilebilirliğini ve toplam yüzdeyi kullanmamaya özen gösteriyorum. Bileşenlerin, özellikle amino asitlerle ilgili olarak.
 
????  Yukarıda belirtilen tüm sırların anahtarı, yukarıdakilerin hepsinin çalışılan bilimsel yöntemlere göre nasıl kullanılacağı konusunda beslenme uzmanlarının elindedir.


:: بازدید از این مطلب : 203
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 13 / 4 / 1402
.

 

 Cuterebra Enfestasyonunun     

 
 
 
 Bu,  sekiz haftalık bir kedi yavrusunun minik burun deliğinden
 
 
devasa bir Cuterebra botfly larvasının çıkarıldığı korkunç andi
 
 
 
 Bu Yavru kedi, Animal veteriner hastanesine geldiğinde kronik burun akıntısı çekiyordu.
 
Sekiz haftalık kedi yavrusu kliniğe başvurduğunda kronik bir hapşırma ve okülonazal akıntı öyküsü ve aşırı derecede şişmiş bir sağ burun deliği vardı.
 
"Yavru kediyi sakinleştirmeye karar verdim ve orada devasa bir sinek olacağını asla tahmin edemezdim!
 
"Genellikle, yaklaşık bir santimetre uzunluğundadırlar ve derinin içine gömülü halde bulunurlar - bu şimdiye kadar gördüğüm en büyüğüydü... ve burundaydı!
 
"Yavru kedi artık daha iyi durumda ve sahibi tarafından bildirilen herhangi bir endişe yok; artık akıntı yok, hapşırma yok.
 
◼ Küçük Hayvanlarda Cuterebra Enfestasyonunun Etiyolojisi
 
 
Yetişkin Cuterebra sinekleri büyük ve arı benzeridir ve beslenmez veya ısırmaz. Dişiler yumurtalarını hayvan yuvalarının açıklıklarının çevresine, yuvalara, normal konakçıların yol kenarlarına veya bu alanlardaki taşlara veya bitki örtüsüne bırakır. Bir dişi sinek, yaşam alanı başına 5-15 yumurta ve> 2.000 yumurta bırakabilir.
 
Hayvanlar, kontamine alanlardan geçerken istilaya uğrar; yumurtalar, yakındaki bir konakçıdan gelen ısıya yanıt olarak çatlar. Hedef konukçuda, larvalar vücuda ağızdan veya burun deliklerinden tımarlama sırasında veya daha az yaygın olarak açık yaralardan girer.
 
Penetrasyondan sonra larvalar, vücut üzerinde çeşitli türe özgü deri altı bölgelere göç ederler ve burada gelişirler ve bir solunum deliği aracılığıyla hava ile iletişim kurarlar. ~30 gün sonra larvalar deriden çıkar, toprağa düşer ve pupa olur. Pupa süresi çevresel faktörlere ve kış diyapozuna bağlı olarak değişir.
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 233
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 25 / 3 / 1402
.

 

 ishal tedavisinde elektrolit kullanımı
 
Elektrolitler, ishal buzağılar için tedavi planının önemli bir bileşenidir. Bir buzağı ishal olduğunda sodyum, potasyum ve klorür gibi önemli elektrolitleri kaybeder, bu da dehidrasyona ve diğer komplikasyonlara yol açabilir. Elektrolit solüsyonları, bu kayıp elektrolitleri değiştirmek ve buzağının susuzluktan kurtulmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Yaralı buzağılara elektrolit solüsyonları ağızdan verilebilir. Doğru dozajı ve uygulamayı sağlamak için elektrolit paketi üzerindeki talimatları dikkatle takip etmek önemlidir. Genel olarak, elektrolit solüsyonları tek bir büyük doz yerine sık sık küçük miktarlarda verilmelidir. Bu, buzağının boğulmasını önlemeye yardımcı olur ve elektrolitlerin düzgün bir şekilde emilmesini sağlar.
Elektrolit çözeltileri, buzağı için ek enerji sağlayabilen glikoz veya glisin gibi başka bileşenler de içerebilir. Bazı elektrolit çözeltileri, bağırsak sağlığını desteklemek için probiyotikler veya diğer takviyeleri de içerebilir.پElektrolit solüsyonlarının isilik tedavisi değil, buzağının iyileşmesine yardımcı olacak destekleyici bir tedavi olduğunu unutmamak önemlidir. Elektrolitlere ek olarak, yaraların nedenine ve şiddetine bağlı olarak antibiyotikler veya antienflamatuar ilaçlar gibi başka tedaviler gerekli olabilir.
Sonuç olarak, elektrolitler islaklı buzağılarda tedavi planının önemli bir bileşenidir. Elektrolit solüsyonları, kaybolan elektrolitlerin yerine konmasına ve dehidrasyonun önlenmesine yardımcı olabilir. Buzağılarda ishalin doğru teşhisi ve tedavisi için elektrolit paketinin üzerindeki talimatlara dikkatle uyulması ve bir veteriner hekime danışılması önemlidir.
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: küçük bas hayvanlar دامهای کوچکsmal animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 263
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 18 / 3 / 1402
.

 

 

Isı Stresini Yönetmek ve Ölçmek
 
 
Tutarlı ısı stresinin zamanı geldi. Isı stresi altındaki inekler daha az süt üretir, doğurganlığı azalır ve daha yüksek SCC'ye sahiptir. Uygun ısı azaltma sağlanmasının çiftlik üzerinde hem ekonomik hem de refah etkisi olabilir.
 
İnekler ne zaman ısı stresi yaşar?
 
Bütün inekler yemi sindirerek ve süt üreterek ısı üretirler. Ayrıca çevrelerinden ısı alırlar. Bir inek ısı stresine girdiğinde hem hava sıcaklığı hem de nem etkili olabilir. Bir Sıcaklık Nem İndeksi, her iki faktörü de göz önünde bulundurarak ısı stresi seviyelerini tahmin eder. Örneğin inekler, %40 nem ile 72 dereceye kadar düşük sıcaklıklarda ısı stresi yaşayabilir. Yüksek verimli inekler 68 derecede ısı stresi altında olabilir.
 
Isı azaltımı nerede sağlanır?
 
Artan solunum hızı, nefes nefese kalma ve gruplar halinde toplanma ısı stresinin belirtileridir. Isı hafifletme, fiziksel semptomlar gösterilmeden çok önce uygulanmalıdır.
Çiftlikte her yaş grubuna soğutma sistemi sağlanmalıdır. Süt üretiminin azalması ve doğurganlık endişeleri nedeniyle çoğunlukla süt veren inekleri düşünüyoruz. Bununla birlikte, tutma bölmesi, emziren grupta ısı azaltmanın yetersiz sağlandığı bir alandır. Bazı inekler, tutma bölmelerinde günde 4 saate kadar vakit geçirebilir, ancak tutma bölmelerini doğal olarak havalandırmak genellikle zordur. Bu nedenle, hızlı hareket eden hava ile ıslatma sistemini birleştirmek genellikle pim alanlarını tutmak için en iyisidir.
Kuru ineklerde veya düvelerde süt üretimi konusunda endişelenmemize rağmen, ısı stresi gelecekteki üretkenliği ve doğmamış buzağıları etkileyebilir. Barajdaki ısı stresi, gelişmekte olan fetüsün hayatta kalmasını ve gelecekteki sağlığını ve üretimini etkileyebilir.
 
Isı azaltmanın etkili olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Bir çiftliğin ısı stresini yönetmede ne kadar iyi olduğunu belirlemek zor olabilir. Isı stresi azaltımını ölçmenin bir yolu, yaz-kış oranı kullanmaktır. Yaz-kış oranını hesaplamak için yaz üretim değişkenini (süt üretimi, gebelik oranı) kış üretim değişkenine bölün. Hesaplamada yaz ve kış aylarının ortalamaları veya belirli zaman noktaları kullanılabilir. Amaç, bire yakın bir orana sahip olmaktır. Oranın 1 olması, çiftliğin ısı stresi çökmesi yaşamadığı anlamına gelir. Bir uyarı olarak - süt üretim oranları birden az olma eğilimindedir. Bununla birlikte, somatik hücre sayıları tipik olarak yaz aylarında daha yüksek olduğundan, somatik hücre sayısı oranları birden fazla olma eğilimindedir.
 
 
 
 
Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 285
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 16 / 3 / 1402
.

 

 Bir arkadaştan bir makale 

 Osteoartrit ve Evcil Hayvan Ebeveynlerinin Bilmesi Gerekenler
 
Merhaba, evcil hayvan ebeveynleri! 2 yaşındaki muhteşem Labrador'um  hakkında konuşalım. Neşe dolu bir kalbe ve oyuncu bir ruha sahip, oldukça karakterli biri. Yine de, yolculuğu güllük gülistanlık olmadı; benim köpeğim, teşhisinin bir kanıtı olan osteoartrit olan artrit ağrısıyla mücadele ediyor.
 
Kısa süre sonra osteoartritin tüylü dostlarımızda ilerleyici eklem ağrısına yol açan bir durum olduğunu keşfettim. Birçok cinsi etkileyen, ne kadar yaygın olduğunu öğrendiğimde şok oldum. Bu hastalık benim köpeğime dokunmuş, hayatını değiştirmişti ve ben onu anlamaya kararlıydım.
 
 
Başlangıçta  köpeğimin teşhisi konusunda kafam karışmıştı, artritin o zamanlar yaşlı köpeklere özel olduğunu düşünüyordum. Bununla birlikte, beni şaşırtacak şekilde, osteoartrit, orta yaşlı ve yaşlı köpeklerde, özellikle dev ırklarda daha yaygın olmasına rağmen, köpekleri bir yaşındaki kadar etkileyebilir.
 
köpeğimin durumunda, artrit ağrısı ilk başta hafifti. Arka ayaklarının daha zayıf göründüğünü, hareket ettiğinde hafif bir tereddüt olduğunu ve tanınmış bir evcil hayvan maması şirketinden aldığı en sevdiği kuru mamaya genellikle dokunulmadığını fark ettim. Kısa süre sonra şakacı tavrı solmaya başladı ve o zaman bir şeylerin doğru olmadığını anladım.
 
Ticari Evcil Hayvan Maması ve Artrit Hakkındaki Gerçeği Ortaya Çıkarma
 
Bir veteriner ziyareti ve birkaç kan testi sonrasında cevabımızı aldık. köpeğimin artritik eklemlerini etkileyen kronik bir ağrı durumu olan osteoartriti vardı. Diyetinin bunda oynadığı rolü sorgulamama neden oldu. Evcil hayvan ebeveynleri olarak, ticari evcil hayvan mamalarının, özellikle kuru köpek mamalarının dengeli bir beslenme kaynağı olduğuna inanmaya yönlendiriliyoruz. Ancak gerçekte, birçok evcil hayvan yiyeceği aşırı derecede ısıtılır ve bu da hayati besinlerin kaybolmasına neden olur.
 
köpeğim gibi artritli köpekler için yaşam kalitesi, diyetlerini yeniden gözden geçirerek büyük ölçüde iyileştirilebilir. Kuru gıda diyetleri, uygun olsa da, evcil hayvanlarımızın ihtiyaç duyduğu temel besinleri yalnızca bazen sağlayabilir. Bununla birlikte, taze yiyecekler, artritik ağrıyı yönetmek için gerekli olan daha geniş bir besin yelpazesi sağlayabilir.
 
köpeğimin Hayatını Geliştirmek: Bir Dönüşüm Kuyruğu
 
 
 
köpeğimin teşhisini ve diyetinin etkisini anlamak bizim için çok önemli bir andı. Diyetini önemli ölçüde değiştirdik ve sağlığını iyileştirmek için ek takviyeler getirdik. Super Feedy Slow Feeder Köpek Kasesinin yanı sıra, bu eklemeler köpeğimin hayatını gerçekten değiştirerek canlılığını ve neşesini geri getirdi.
 
köpeğimin rutinine yapılan en önemli eklemelerden biri, ortak ve genel sağlık yararları ile tanınan doğal bir takviye olan Rose Hip Vital'dir. Güçlü antioksidanlarla dolu ve C vitamini açısından zengin olan Rose Hip Vital, köpeğimin artritik eklemlerindeki iltihaplanmayı azaltan doğal bir anti-enflamatuar görevi görür. Bu ek, rahatsızlığını hafifletmede ve genel eklem sağlığını desteklemede çok önemli bir rol oynadı.
 
Anitol Rapid, akut ağrının yönetilmesine yardımcı olur ve gelişmiş hareketliliği teşvik ederek köpeğimin daha özgür ve rahat hareket etmesini sağlar. Ek olarak, Anitol Rapid'i köpeğimin günlük rutinine dahil ediyoruz. Bu ek, akşam yemekleri ile karıştırılarak eklemlerini ve genel hareketliliğini daha da destekler.
 
Super Feedy Slow Feeder Dog Bowl ve fizik tedavinin yararları ile birleşen bu diyet ilaveleri, köpeğimin hayatı üzerinde derin bir etkiye sahip oldu. Hareket kabiliyeti ve gücü kademeli olarak geliştikçe arka bacak zayıflığında önemli gelişmeler gözlemledik. Kan basıncı dengelendi ve genel sağlığına ve canlılığına katkıda bulundu.
 
Azalan ağrı ve artan hareketlilik ile köpeğimin neşeli ruhu yeniden su yüzüne çıktı. Yürüyüşlere, oyun zamanına ve tüylü arkadaşlarıyla etkileşim kurmaya olan hevesini yeniden kazandı. Onun dönüşümüne tanık olmak inanılmaz derecede ödüllendirici oldu ve bize özel bakımın gücünü ve artriti yönetmeye yönelik bütüncül yaklaşımları hatırlattı.
 
köpeğimin artritle olan yolculuğu bize, benzersiz ihtiyaçlarını karşılamak için diyet, takviyeler, özel beslenme araçları ve hedefe yönelik tedavileri birleştiren kapsamlı bakımın önemini öğretti. Diyetini, takviyelerini ve egzersiz rutinini gerektiği gibi ayarlayarak köpeğimin ilerlemesini yakından izliyoruz. Her gün, bu değişikliklerin onun yaşam kalitesi üzerindeki dikkate değer etkisi bize hatırlatılıyor.
 
Bu müdahaleler sayesinde, köpeğimin hayatını iyileştirerek hareket kabiliyetini yeniden kazanmasına, ağrısını azaltmasına ve mutlu, aktif bir köpek olmanın sevincini yeniden yaşamasına yardımcı olduk. Bu, kişiselleştirilmiş bakımın dönüştürücü gücünün ve sevgili tüylü dostlarımıza olan sarsılmaz sevgimizin bir kanıtıdır.
 
köpeğimin Yolculuğundan Evcil Hayvan Ebeveynleri İçin Dersler
 
Evcil hayvan ebeveynleri olarak, köpeğimin yolculuğu bize kritik bir ders veriyor: farkındalık. Osteoartrit sessiz bir hastalıktır ve genellikle evcil hayvanlarımızın doğuştan gelen acıyı gizleme yeteneği tarafından maskelenir. Uyanık kalmalı ve ince işaretler aramalıyız. Davranışlarında hafif bir değişiklik, oynamaya olan ilginin azalması veya köpeğimin durumunda, özellikle arka ayaklarda harekette bir tereddüt olabilir.
 
Konu mamaya gelince, evcil hayvan maması endüstrisi tarafından evcil hayvanımızın beslenmesi için kuru mamaya güvenmeye şartlandırıldık. Ancak köpeğimin hikayesi, evcil hayvanlarımızın diyetinde taze yiyecekleri dikkate almanın önemine ışık tutuyor. Bu basit değişiklik, artritli köpeklerin yaşamlarını önemli ölçüde iyileştirerek, onlara kronik ağrıdan kurtulma ve yaşam kalitelerini artırma olanağı sağlayabilir.
 
Son olarak, veterinerinizle yakın çalışmayı unutmayın. Düzenli kan testleri, köpeğinizin kan şekeri düzeylerini ve artrit ve diyabetik nöropati ve böbreküstü bezi işlev bozukluğu gibi diğer ilgili durumları yönetmede gerekli olan diğer hayati parametreleri izlemenize yardımcı olabilir.
 
Ezber Bozan: Süper Besleyici Yavaş Besleyici Köpek Kasesi
 
 
 
köpeğimin artritini ve kilo kontrolünü yönetmek, onun doyurucu iştahı göz önüne alındığında, bir zorluk teşkil ediyordu. Süper Besleyici Yavaş Besleyici Köpek Kasesini yeme rutinini olumlu yönde etkilemek için tasarladım. Dağınık yiyeceklerin benzersiz tasarımıyla köpeğim, her bir parçayı geri almak için biraz daha fazla çalışarak daha yavaş yemeyi ve daha iyi sindirimi destekler. Kase ayrıca mide sorunlarının önlenmesine yardımcı olarak ek faydalar sağlar.
 
Super Feedy Slow Feeder Köpek Kasesinin önemli bir avantajı porsiyon kontrolüdür. köpeğimin yemeğini tartarak, etkili kilo yönetimi için çok önemli olan, öğün başına doğru miktarda kalori almasını sağlayabilirim. Kalori içeriği yiyecekler arasında değişir, bu nedenle porsiyonlarını ölçmek aşırı yemeyi önler ve artritik eklemleri üzerindeki baskıyı azaltır.
 
Porsiyon kontrolünün ötesinde, Super Feedy Bowl, köpeğimin bilişsel işlevini geliştirdi. Köpek yaşlandıkça bilişsel işlev bozukluğu endişe kaynağı olabilir, ancak kasenin yapboza benzer tasarımı onu zihinsel olarak meşgul tutar. Bu, zihni için yemek zamanı sırasında uyarım sağlayan mini bir egzersiz gibidir.
 
köpeğimin Süper Besleyici Yavaş Besleyici Köpek Kasesini kullanmasını izlemek bir zevktir. Her bir parçayı çeşitli kuytu köşelerden alma stratejisi ve kararlılığı eğlenceli. Ancak eğlence faktörünün ötesinde, bu basit ama etkili aracın köpeğimin artritini ve genel sağlığını yönetmeye önemli ölçüde katkıda bulunduğunu bilmek güven verici.
 
Super Feedy Yavaş Besleyici Köpek Kasesi, köpeklerim için oyunun kurallarını değiştirdi. köpeğimin fazla yememesini, kilosunu kontrol etmesini ve artritini etkili bir şekilde ele alırken zihinsel uyarım sağlamasını sağlar. Benzer zorluklarla karşılaşıyorsanız, Süper Besleyici Yavaş Besleyici Köpek Kasesi gibi yavaş besleyici bir kase düşünün. Köpeğinizin esenliğini artıran ve yaşam kalitesini artıran değerli bir yatırımdır.
 
Sonuç
 
köpeğimin yolculuğu hem bir öğrenme deneyimi hem de duygusal bir hız treni oldu. Bununla birlikte, köpeklerde osteoartritin gerçekliğini, diyetin rolünü ve erken teşhisin önemini vurguladı.
 
Bu yolculuk boyunca, köpeğimin ruhu her zamanki gibi dayanıklı olmaya devam ediyor ve bize zorluklar karşısında cesaret ve neşeyi öğretiyor. Öyleyse, hayatı ne olursa olsun kuyruk sallayarak yaşamamızı hatırlatan köpeğim'e ve tüm tüylü arkadaşlarımıza kadeh kaldıralım. İşte tüm evcil hayvanlarımız için daha parlak, daha sağlıklı bir gelecek!
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 303
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 13 / 3 / 1402
.

 

 

Köpeğimin ishali Tıbbi Bir Acil Durum mu?

 

Köpek sahipleri olarak hepimiz tüylü dostlarımızı sağlıklı ve mutlu tutmak isteriz. Ancak sevgili evcil hayvanlarımız mide rahatsızlığı veya ishalden muzdarip olduğunda, bu üzücü olabilir. Köpeklerimiz Belle ve Marley ile kendi deneyimlerimizde bu sorunla karşılaştık ve beraberinde gelen zorlukları anladık. Bu nedenle, köpek sahiplerinin bu yaygın sorunla başa çıkmalarına yardımcı olmak için bu kılavuzu bir araya getirdik. İster basit bir sindirim rahatsızlığından isterse altta yatan daha ciddi bir durumdan kaynaklansın, size köpeklerde ishalin nedenleri, belirtileri ve tedavileri hakkında bilgiler, ishalli bir köpeği neyle beslemeniz gerektiği ve gelecekteki salgınları önlemeye yönelik ipuçları sağlayacağız. .

 
Köpek arkadaşınızın akan kakası veya yumuşak dışkısı varsa, bu gülünecek bir şey değildir. Bir köpeğin yememesi gereken bir şeyi yediği "çöp bağırsağı" veya diyet kararsızlığı gibi mide rahatsızlığı için basit bir açıklama olabilir. Köpeklerde ishal genellikle bir teşhisten çok bir semptomdur, bu nedenle tablo biraz daha karmaşık olabilir.
 
Köpeklerde ishal, çeşitli hastalık ve durumlardan kaynaklanabilir.
 
Köpeklerde ishal, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli hastalık ve durumlardan kaynaklanabilir:
 
pankreatit parvovirüs
Hastalık virüsü
Yiyecek alerjileri (gıda alerjileri)
Anksiyete veya stres
Düzenli gıda diyetinde ani bir değişiklik
Bağırsaklardaki parazitler (paraziter enfeksiyonlar)
Toksinlerin yutulması Addison hastalığı
Ekzokrin pankreas yetmezliği ile sonuçlanan bir karaciğer hastalığı
bağırsak kanseri
Bir veteriner tarafından yapılan muayene, evcil hayvan ebeveynlerinin köpekleri için en iyi beslenmeyi bulmalarına ve ishalin altında yatan nedeni belirlemelerine yardımcı olabilir.
 
Köpeklerde ishal nöbetleri veya mide rahatsızlığı ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Evcil hayvan ebeveynleri olarak, köpeğiniz 24 saatten fazla kusuyorsa ve ishal yaşıyorsa lütfen veterinerinizi arayın. Dışkısında kan fark ederseniz, derhal veterinerinize başvurun. Köpeğiniz, zayıflamasına, iştahını kaybetmesine ve uyuşuk olmasına neden olabilecek şiddetli susuzluktan muzdarip olabilir. Bu böbrek yetmezliğine yol açabilir.
 
Köpeğinizin dışkısında kan veya kanlı ishal varsa harekete geçmek için beklemeyin. Genellikle bağırsaktaki iç kanamadan kaynaklanırlar. Özellikle düzenli olarak ilaç almamışsa, veterinerinizin bu sorunu bildiğinden emin olun. Muhtemelen kanamayı durdurmak için ameliyat önerecektir.
 
İshalli Bir Köpeğe Ne Beslenir?
 
Köpeğinizin küçük bir öğün yeme zamanı geldi ama ishalli bir köpeği neyle beslersiniz? Yumuşak, kolayca sindirilebilir, sindirim sistemini yatıştırıcı yiyecekler seçmelisiniz. Aşağıda denenmiş ve doğrulanmış beş öneri bulunmaktadır.
 
Bu yiyeceklerin her birinden az miktarda alarak başlayın: Küçük ırklar için bir çorba kaşığı yiyecekle başlayın. Yaklaşık bir golf topu büyüklüğünde, büyük ırklar için yaklaşık iki yemek kaşığı yiyecekle başlamanız önerilir.
 
Bu harika yiyecekleri deneyin:
 
1. Yalın Protein
 
Derisiz tavuk göğsü
 
Temel protein sağlamasına rağmen, az yağlı etler köpeğinizin midesine karşı naziktir. Aşağıdaki gibi etleri deneyebilirsiniz:
 
Derisiz tavuk göğsü
kıyılmış yağsız et
Türkiye
Isırık büyüklüğünde parçalar halinde doğrayın, pişene kadar kaynatın, sonra süzün. Herhangi bir tuz, yağ, tereyağı veya baharat eklemenize gerek yoktur.
 
2. Beyaz Pirinç
 
 
Pirinç iyice durulanmalı ve ardından paketteki talimatlara göre hazırlanmalıdır. Oda sıcaklığında servis edebilirsiniz. 50/50 pirinç ve yağsız protein karışımı yapmak istiyorsanız (yukarıya bakın), yağsız protein ekleyebilirsiniz (yukarıya bakın). Alternatif olarak kahverengi pirinç kullanabilirsiniz.
 
3. Patates
 
Köpekler patates yemekten hasta olabilir
 
Köpekler, bir solanin bileşiği içerdikleri için patates yemekten hasta olabilirler. Pişirmenin bir sonucu olarak, patatesler solanin içeriğini kaybeder ve bu da onları güvenli bir şekilde tüketir.
 
Bunu lokmalık parçalar halinde keserek ve tamamen pişene kadar kaynatarak veya fırınlayarak hazırlayabilirsiniz. Kızartmaktan veya tereyağı, baharat veya tuz eklemekten kaçının.
 
4. Konserve Kabak
 
Köpeğinizin kasesine az miktarda mama koyun ve servis yapın. Büyük yetişkin köpekler için 1-3 yemek kaşığı mama verin. Küçük ve orta boy köpekler için 1-3 çay kaşığı uygundur. Kabak turta karışımı değil, sade balkabağı servis edin.
 
5. Reçeteli Köpek Maması
 
Köpek maması markaları genellikle ishal tedavisi gibi belirli sağlık sorunları için karşı ilaçlar sunar. İshalin nedenini ele almak ve çözmek için açıkça formüle edilmiş terapötik diyetleri kullanmak için genellikle veterinerinizden bir reçete almanız gerekir. Veteriner diyetleri TR Gastroenteric Formula ve Hill's I/D ishalli köpekler için bazı popüler tıbbi mamalardır.
 
İshalinin nedenine bağlı olarak, köpeğinizin belirli sağlık koşulları için tasarlanmış mamaları yemesi faydalı olabilir. Alerji nedeniyle ishal olan köpekler, hipoalerjenik veya yeni proteinli yiyeceklerle (yeni bir protein türünden yapılan yiyecekler) beslenmekten fayda görebilir.
 
Hazırlamak için gıda paketinin üzerindeki talimatları izleyin.
 
Hassas Mideler İçin Köpek Maması
 
 
 
 
 
Ayrıca, bir veteriner reçetesi olmadan mide-bağırsak sorunlarını tedavi etmek için formüle edilmiş ticari köpek mamaları da bulabilirsiniz. Sindirime yardımcı prebiyotik lifler içeren Hill's Science Diet Adult Sensitive Stomach & Skin Chicken Recipe Kuru Köpek Mamasını veya canlı probiyotiklerle bağırsak sağlığını destekleyen Purina Pro Plan'ın Kuzu ve Yulaf Ezmesi Formüllü Kuru Köpek Mamasını seçebilirsiniz.
 
Burada açıklanan yiyecekler tüm köpeklere yardımcı olmayabilir, ancak bazı durumlarda yardımcı olabilirler. Bu mamayı verdikten sonraki birkaç gün içinde herhangi bir gelişme görmezseniz veterinerinize danışılmalıdır.
 
Hazırlamak için gıda paketinin üzerindeki talimatları izleyin.
 
Dışkıları normale döndükten sonra iki veya üç gün boyunca köpeğinizi yumuşak bir diyetle beslemeye devam edin. Bu arada, köpeğiniz buna tahammül ederse, ona verdiğiniz mamayı kademeli olarak artırın. Köpeğinizin ishali (akıntılı dışkı) iki günden fazla sürdüyse, veterinerinizle iletişime geçmelisiniz.
 
İlk önce köpeğinizin normal mamasından az miktarda yumuşak mama ile karıştırmalısınız. Köpeğinizin diyetini kademeli olarak üç ila beş gün içinde normale döndürmek yardımcı olacaktır. Yavru köpeğinizin midesini rahatsız etmemek için yavaşça normal mamaya geçin.
 
Köpek İshaline Diğer Çözümler
 
Yumuşak yiyeceklerin bağırsakları iyileştirmek ve köpeklerde ishali durdurmak için yeterli olmadığı zamanlar vardır. Sorunu çözmek için ilaç veya takviye gibi ek desteğe ihtiyaç duyulabilir. Aşağıdakilerden herhangi birini köpeğinize vermeden önce veterinerinize danışmanız çok önemlidir - köpeğinizin durumunu değerlendirebilir ve hangi tedavilerin en etkili olduğuna karar verebilirler.
 
Sonuç
 
Köpeklerin Yeme Şeklini İyilik için Değiştirmek!
 
 
GI yolunun dinlenip iyileşebilmesi için köpeklerden 12 saat boyunca yiyecek almamalısınız. Yavru köpeklerden, küçük ırklardan, yaşlılardan veya sağlık sorunları olan köpeklerden mama vermemeden önce lütfen veterinerinize danışın.
 
Köpekler genellikle çeşitli faktörlerden dolayı ishalden muzdariptir. Bazen normal beslenmeleri doğru bir şekilde dengelenmez, bazen stresli ve bazen de hastadırlar. Sebep ne olursa olsun, evcil hayvanınızın nemli kalması ve besleyici yiyeceklerle beslenmesi çok önemlidir. Bu, hızlı bir şekilde iyileşmesine ve daha fazla sorundan kaçınmasına yardımcı olacaktır.
 
Küçük porsiyonlarda yumuşak bir diyet servis edin. Dışkıları iki ila üç gün boyunca normale döndükten sonra köpeğinizin normal diyetine yavaşça yeniden başlayın.
 
Tabii ki, köpeğiniz ishal veya mide rahatsızlığı çekiyorsa, semptomlarını hemen tedavi etmeniz önemlidir. Onu rahat ve sakin tutun ve sistemini temizlemek için bol su kullanın. Sağlık durumunun tedavisine yardımcı olması için yukarıdaki yiyeceklerin listesine bakın.
 
Yavru köpeğiniz tekrar tekrar ishal veya kronik ishal atakları geçirdiğinde derhal veterinerinize veya en yakın acil hayvan hastanesine başvurmalısınız. Köpeğinizin bu sorunu yaşamasına izin vermeyin; ona ihtiyacı olan tüm besinleri sağlayacak sağlıklı bir diyetle mutlu bir hayat yaşamayı hak ediyor.
 
Köpeklerin Yeme Şeklini İyilik için Değiştirmek!
 
Sorumlu evcil hayvan ebeveynleri olarak, yardım etmek için her şeyi yapmak istediğinizi biliyoruz. Yemekten sonra hasta bir köpekle yaşamak hiç eğlenceli değil. İki köpeğimiz Marley ve Belle hızlı yemek yemeyi sever! Bu nedenle, bir köpekle yemek yedikten sonra acı ve rahatsızlık içinde yaşamanın nasıl bir şey olduğunu tam olarak biliyoruz.
 
Üstün, Çok Yönlü 4'ü 1 Arada Yavaş Besleyici Köpek Kasesi'ni sunuyoruz! Bu yeni yavaş beslenen köpek mama kabı, modern tasarımı yenilikçi işlevsellik ile birleştirdiği için heyecanlıyız. Yavaş bir besleyiciden daha fazlası. Köpeğinizin yemek saatinde doğal olarak yavaşlamasını sağlayan yavaş besleyici bir kase ve evcil hayvanınızın püreler, güveçler veya ıslak yiyecekler gibi çeşitli lezzetli yiyeceklerin tadını çıkarabilmesi için ters çevrilebilir bir yalama matı. Kolay lezzetli yiyecek hazırlama ve saklama için mükemmel bir kase, köpek maceralarınız için köpek dostu bir seyahat kasesi olarak ikiye katlanır.
 
Köpeğiniz size huzur veren daha mutlu, daha sağlıklı bir yemek zamanı deneyimine sahip olacak.
 
 
 

 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 

 

 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 234
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 13 / 3 / 1402
.

 

 

Buzağıları Otomatik Besleyicilere

Geçirmek İçin 10 İpucu

Yaş, iştah ve eğitim başarıyı etkiler

Otomatik beslemeli grup barındırma, sütten kesilmiş buzağıları büyütmek için başarılı bir sistem olabilir. Ancak buzağılar yavaş başlarsa, bu yetiştirme yöntemine geçiş felaketle sonuçlanabilir. Buzağı yetiştiricileri otomatik besleme sistemleriyle daha fazla deneyim kazandıkça, buzağıların bireysel barındırma ve beslemeden grup yetiştirmeye sorunsuz bir şekilde uyum sağlamasına yardımcı olacak bazı ipuçlarını burada bulabilirsiniz:

 

1. TRANSFER YAŞI İÇİN BİR STRATEJİ GELİŞTİRİN

 

İdeal olarak, buzağılar mümkün olan en kısa sürede otomatik beslemeye geçmelidir. Süt Ürünleri Buzağı Tartışması Akademi, bazı mandıraların buzağıları 2 ila 3 günlükken bile otomatik yemliğe geçirebildiğini belirtirken, diğerleri buzağılar 2 haftalık olana kadar bekler. Sürü boyutu, bölmelerin ne kadar hızlı dolabileceğinin en büyük diktatörüdür.

 

2. SATIŞ AHIRLARINA VE ÇOK KAYNAKLI BUZAĞILARA DAHA FAZLA ZAMAN VERİN

 

Yüksek sağlık statüsüyle yönetilen tek bir mandıradaki buzağılar genellikle doğumdan birkaç gün sonra taşınabilir.Ancak Süt Spesiyaliteleri danışmanları, çiftlikler arasında taşınan çeşitli kaynaklardan gelen buzağıları önermektedir. ve bir satış ahırından geçmiş olabilir, genellikle ekstra kişisel bakıma ihtiyaç duyar. Genellikle fakir veya bilinmeyenleri vardır. kolostrum durumu ve 10 ila 14 günlük olana kadar bireysel olarak yetiştirilirlerse daha iyi sonuç verirler.

 

 3. YAŞ AYRILMASINI İZLEYİN

 

Daha yaşlı, agresif kümes arkadaşlarıyla rekabet eden çok genç buzağılar genç olanlar büyük bir dezavantajda. Genel olarak, bir yayılma en fazla 3 hafta tavsiye edilir ve daha küçük bir yaş aralığı herzaman daha iyi.

 

4. GÜÇLÜ BİR EMZİRME İÇİN BEKLEYİN

 

Hareket etmek için “doğru” yaşta olan buzağılar bile, eğer hareket ederlerse hazır olmayabilirler.agresif bir şekilde yemek yemiyorlar. kadar bireysel muhafazalarda tutun. Doyurucu bir iştahı var ve iyi içiyorlar.

 

5. BİREYSEL ŞİŞELERİ KARIŞTIRMAK İÇİN BESLEYİCİYİ KULLANIN

 

Buzağılar kolostrumun ötesinde bireysel barınaklarda tutuluyorsa ve site-süt besleme dönemi, hangi süt formülasyonu karıştırılıyorsa onu kullanın Jim Fischer'a otomatik besleme ile şişelerini doldurmasını tavsiye ediyor üretici Forster-Technik. Böylece alışacaklar sıvı rasyonun tadı ve aroması ve sindirimi ayarlamanıza gerek kalmayacak-özellikle hareket ettirildiklerinde.

 

6. DOLDURUN, AÇ EĞİTİN

 

Milk Specialties Global, Otomatik Buzağı Besleyici El Kitabında aç buzağıların hareket ettirilmemesini tavsiye eder. Bunun yerine, onları akşam biberonla beslemelerini aldıktan sonra yeni kalem, böylece onlar rahatlayabilir ve yeni ortamlarına yerleşebilirler. Otomatik eğitim Yemleme ertesi sabah buzağılar açken başlayabilir ve hareketle vurguladı.

 

7. BAŞLANGIÇTA MEME TAKIMI

 

Süt Spesiyaliteleri, buzağılara yemlikte yardımcı olmayı tavsiye ediyor ilk sabah beslenmesi için, ardından öğleden sonraya kadar beklemek ya da akşam tekrar antrenman yapmak için. Benzer şekilde, Forster ile Fischer-Technik, ilk saatler arasında 10 saat ile 12 saat arasında tavsiyede nbulunur.ve ikinci eğitimler. Ertesi gün, yalnızcasabah ve yalnızca besleyici raporu hiçbir etkinlik göstermiyorsa o buzağı için

 

8. SAKİN VE NAKİT BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIN

 

Emziği eğitirken acele etmeyin. Çoğu otomatik besleyicide bir yoluyla kademeli olarak süt vermenizi sağlayan eğitim pompası meme ucu Buzağıların pozisyon almak için biraz rehberliğe ihtiyacı olabilir doğru bir şekilde, ancak bunları her zaman nazikçe ele alın çünkü istemezsiniz. besleme istasyonundan korkmaları.

 

9. MEVCUTSA ÖNCELİK AYARLARINI KULLANIN

 

Bazı makineler programlanabilir, böylece yeni hayvanlar öncelikli beslemeler alın. Örneğin, buzağılar pri-bölmede kaldıkları ilk 7 gün ority. Öncelikli bir buzağı ise besleme istasyonuna girer, makine hemen geçiş yapar Potansiyel olarak arzı kapatarak bu buzağıyı besleyin. önünde besleyen yaşlı buzağı.

 

10. AŞIRI EĞİTİM YAPMAYIN

 

Buzağılar sağlıklı ve açsa neredeyse tamamı buzağı kapar. diğer buzağıları gözlemleyerek ve takip ederek yemleme sistemine Emzirmek ve açlığı gidermek için doğal içgüdülerini kullanırlar. Eğer sen Onlara çok fazla "bakıcılık yapın", davranış damgası vurma riskiyle karşı karşıya kalırsınız bu, bir kişinin onları beslemek için orada olmasını bekler. 
 
"Doğru" yaşta olan buzağılar bile eğer hazırlarsa hareket etmeye hazır olmayabilirler agresif bir şekilde yemek yememek. onları içeride tut sahip olana kadar bireysel konutiştah açıcı ve iyi içiyorlar.

 

 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 368
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 10 / 3 / 1402
.

 

 

Taşlık erozyonunun  nedeni

 

Taşlık erozyonunun çok sayıda nedeni vardır ve bir günlük civcivler kadar erken görülür. Taşlık astarındaki erken hasar, yumurtadan yeni çıkmış civcivlerde artan hastalık ve ölümlere yol açar ve kuluçka sürecine veya tavuğun diyetine bağlanabilir.
Bu, koilin tabakasındaki makroskopik kusurların yanı sıra taşlık mukozasındaki kusurlar ve iltihaplanma ile karakterize edilir.
 
Kümes hayvanlarında Taşlık Erozyonlarının sebepleri nelerdir?
Taşlık erozyonları, çoğunlukla, örneğin vitamin eksiklikleri, balık unundaki biyojenik aminler ve mikotoksinler gibi bazı bulaşıcı olmayan beslenme faktörlerine atfedilmiştir.
 
1.Mikotoksinler
Tamamı trikotesen grubuna ait olan T-2 toksini, HT-2 toksini, diasetoksisirpenol (DAS) veya monoasetoksisirpenol (MAS) ile kontamine olmuş yemler, dokularda yanıklar ve tahrişler üreterek midede ve taşlıkta erozyonlara neden olur.
 
2.Bakteriyel Enfeksiyonlar
Proventrikulus ve taşlığı etkileyen en önemli bakteriler şunlardır:
Geçiş bölgesinin anaerobik alanlarında yetişen Clostridium (Clostridium colinum, Clostridium perfringens, vb.) cinsine ait olanlar. Bu durumlarda taşlığın geçiş bölgesinde ve üst kısmında nekroz görülür.
Megabakteri (Macrorhabdus ornithogaster), bakteri gibi görünen ancak aslında mayaya daha yakın olan bir organizma.
3. Maya Enfeksiyonları
İmmün baskılama veya antibiyotik kötüye kullanımı gibi belirli koşullar altında, fırsatçı bir patojen olan Candida albicans mayası gaga, mahsul ve midede kolonize olabilir. Proventrikulusta beyaz kitleler görülebilir.
 
4. Mantar Enfeksiyonları
Belirli durumlarda, özellikle sıcak ve nemli ortamlarda bunu görebiliriz.
 
5.Viral Enfeksiyonlar
Enfeksiyöz bronşit virüsü, kuş çiçeği virüsü, kuş gribi virüsü, Newcastle hastalığı vb. dahil olmak üzere, Proventrikulus ve taşlığa bulaşan birçok virüs vardır.
 
6. Beslenme Nedenleri--
#Düşük kaliteli balık yemekleri
  Acılaşma, serbest yağ asitleri
  Metionin eksikliği
  Sistin eksikliği
  Selenyum eksikliği
  B6 Vitamini, 12, E Vitamini Eksikliği
 
7.Yönetimsel ve Tartışmalı Nedenler
Beslemeye geç erişim (açlıktan ölme).
Kuluçka ve/veya kuluçka sırasında stres.
Yatak malzemelerinin kötü kalitesi (küf, Mantarlar)
Bakteri veya virüs tarafından dikey enfeksiyon.
Birinci gün civcivlerde bu tür belirtiler görüldüğünde, dokuların yenilenmesini hızlandırmak için bir vitamin solüsyonu verilmesi tavsiye edilir.
 
   Sonuçlar ve Özet:
  Gizzard erozyon ve ülserasyon sendromu (GEU) dünya çapında yaygındır ve subklinik formu ticari kümes hayvanı sürülerinde yaygın görünmektedir.
Üretim parametreleri üzerindeki etkileri nedeniyle, mide ve taşlığı etkileyen hastalıklar göz ardı edilemez. Çoğu, mikotoksin bağlayıcılar, bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkisi olan bitki özleri, yeterli biyogüvenlik programları ve iyi bir beslenme stratejisi kullanılarak önlenebilir."
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: kuşlar پرندگانpoultry , ,
:: بازدید از این مطلب : 379
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 5 / 3 / 1402
.

 

 

KULAK KESME İLE İLGİLİ BEŞ Efsane.
 
 
Efsane 1: Kulak kırpmak kulak enfeksiyonlarını önler.
Gerçek: Kulak kırpmanın kulak enfeksiyonlarını önlediğine dair bilimsel bir kanıt yoktur. Uygun kulak bakımı, düzenli temizlik ve veteriner kontrolleri, köpeklerde kulak enfeksiyonlarını önlemenin en iyi yöntemleridir.
 
Efsane 2: Bir köpeğin sağlığı veya hijyeni için kulak kırpma gereklidir.
Gerçek: Kulak kırpma tamamen kozmetiktir ve köpeğin sağlığına veya hijyenine fayda sağlamaz. Köpekler bu prosedüre tabi tutulmadan sağlıklı bir hayat yaşayabilirler.
 
Efsane 3: Kulak kesme köpekler için ağrısızdır.
Gerçek: Kulak kırpma, kulakları kesip yeniden şekillendiren, köpeklerde ağrıya, rahatsızlığa ve olası komplikasyonlara neden olan cerrahi bir prosedürdür.
 
Efsane 4: Kulak kırpma, bir cins gerekliliğidir.
Gerçek: Belirli ırklarla tarihsel ilişkisine rağmen, hiçbir cins için kulak kesme gerekli değildir. Irk standartları farklıdır ve birçok köpek kulübesi kulübü ve üreme organizasyonu artık doğal kulakları kabul etmektedir.
 
Efsane 5: Kulak kesme, köpeklerde işitmeyi artırır.
Gerçek: Kulak kırpma, bir köpeğin işitme duyusunu geliştirmez. Dış kulağın şeklinin, iç kulağın anatomisi tarafından belirlenen işitme yetenekleri üzerinde hiçbir etkisi yoktur.
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 
 
 


:: بازدید از این مطلب : 289
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 4 / 3 / 1402
.

 

Atlarin Distemper(gurm) hastalginin
 
(Strangles) Patogenezi
 
 
1. Maruz kalma;
2. Lenf düğümlerine translokasyon;
3. Apse oluşumu;
4. 6 ila 21 gün sonra apsenin yırtılması;
5. irin drenajı;
6. Kalıcı enfeksiyonun oluşturulması.
 
Etken maddenin, #Streptococcus equi alt türü equi adı verilen Gram-pozitif bir bakterinin, yüzlerce yıldır #at popülasyonlarına musallat olduğuna inanılıyor.
 
Atlar, S equi'nin nazofarenks ve orofarinkse girmesini takiben, enfekte bir atla doğrudan burundan buruna temas, kontamine yiyecek veya su tüketimi veya kontamine binicilik ekipmanı, ahırlar, giysiler ve insanlar gibi fomitlerle temas yoluyla enfekte olurlar.
 
Atın içine girdikten sonra S equi hızla baş ve boyundaki lenf düğümlerini işgal eder ve burada birkaç saat içinde tespit edilebilir. Lenf düğümlerine böylesine hızlı bir translokasyona, enfeksiyonun bu kritik erken evresi sırasında S equi'yi içine alan ancak öldürmede başarısız olan bağışıklık hücreleri aracılık edebilir.
 
S equi enfeksiyonunun ilk klinik belirtisi, vücut ısısının 38.5°C'ye eşit veya daha fazla artması, artan inflamatuar yanıtı yansıtır ve genellikle bakterinin yayılmasından iki ila üç gün önce gelir. Bu nedenle, vücut sıcaklığının izlenmesi, enfekte atları temas halindeki hayvanlara S equi bulaştırma fırsatı bulamadan önce tespit etmek için en etkili araçtır.
 
İlerleyen günlerde, etkilenen atların #lenf düğümlerindeki apseler büyümeye devam eder ve hava yolunu kısıtlayacak kadar büyük bir boyuta ulaşabilir, bu da bazı hayvanların ölümüne yol açar ve bu hastalığın adının açıklanmasını sağlar. Sonunda, 6 ila 21 günlük bir sürenin ardından apseler patlayarak oldukça bulaşıcı #irin salgılar.
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 373
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 4 / 3 / 1402
.

 

 

 

Bir kümes hayvanı çiftliğinde hastalığın
 
Önlenmesi ve Kontrolü
 
Hastalığı önlemenin en iyi yolu, iyi yönetim aşılamadır.
Sıhhi profilaksi: Enfekte kuş(lar)ı herhangi bir klinik semptom tespit ettikten hemen sonra izole edin.
Kanatlı hastalıklarının önlenmesi ve kontrolü, kanatlı hayvancılık işinin karlılığı için en önemli faktörlerden biridir. Hastalığın yayılmasını önlemek için kemirgenleri ve böcekleri kontrol edin, binaları temiz tutun ve ölü kuşları atın. Tesisleri aşağıdaki şekilde temizleyin ve dezenfekte edin: Tüm kuşları binadan çıkarın. Eski yemi temizleyin ve tüm hareketli ekipmanı kaldırın. Ticari kümes hayvanlarında hastalığın önlenmesi, üreticinin etkin/kapsamlı bir biyogüvenlik programını aktif olarak uygulamasını ve tavukta sağlam ve işlevsel bir bağışıklık sistemini sürdürmesini gerektirir.
#Kümes hayvanlarında hastalık nedenleri nelerdir?
Bulaşıcı hastalıklara virüsler, bakteriler ve mantarlar neden olur. Paraziter hastalıklara protozoa, solucanlar ve akarlar, kara söğüt ve bit gibi dış parazitler neden olur. Yaygın olarak "mikroplar" olarak adlandırılan bulaşıcı ajanlar, hayatta kalmak için duyarlı bir kuştan diğerine geçer.
#Kuş hastalığını nasıl kontrol edersiniz?
Aşağıdaki basit adımlar, kuşlarınızdaki hastalık salgınlarını durdurmanıza yardımcı olacaktır:
kuşhanenizi, kümes hayvanlarınızı ve tarım ekipmanlarınızı düzenli olarak temizleyin.
kuşlarınızın yabani kuşlarla karışmasına izin vermeyin.
kuşlarınızın yemlerinin ve sularının dışkı veya diğer hayvansal atıklarla kirlenmesine izin vermeyin.
#Hastalık Kontrolü/Önleme için Biyogüvenlik
Biyogüvenlik, basitçe "bilgilendirilmiş sağduyu" olarak tanımlanabilen, yaygın olarak kullanılan bir kümes hayvanı endüstrisi terimidir. Yani, kişi hastalık bulaştırma ilkelerine ilişkin temel bir anlayış geliştirir ve bu bilgiyi eski güzel "sağduyu" ile birleştirir.
#Hastalık Bulaşması
  Kanatlı hastalıklarının yaklaşık yüzde 90'ı bir çiftlikten diğerine kontamine insanlar, kümes ekipmanı ve çiftlik araçları yoluyla yayılıyor.
#Hastalık Organizmalarının Ömrü
Tesislerde hiç tavuk bulunmadığında ardışık sürüler arasındaki süreyi içeren hizmet dışı kalma süresi, kümes hayvanı çiftliklerinde hastalıklı organizmaların seviyesini azaltmak için bir araç olarak kullanılmıştır.
#Özet ve Sonuç
Karlı bir ticari kümes hayvanı işletmesi için yeterli bir hastalık önleme programı şarttır. Kronik hastalıklar verimliliği azaltabilir ve maliyetleri artırabilir. Bir hastalık önleme programı, yatırımdan hemen geri dönüş sağlamasa da, uzun vadede karlı olacaktır.
  Yetersiz sanitasyon da hastalık sorunlarına neden olabilir.
  Mümkün olduğunda sürülerle "hepsi içeri, hepsi dışarı" alıştırması yapın. Sürüler arasında kapsamlı temizlik ve dezenfeksiyon salgınları azaltmaya yardımcı olacaktır. Sürü programınıza bir dinlenme süresi (minimum iki hafta) ekleyin.
  Kuşları strese sokmayan uygun yönetim tekniklerini sürdürün. İyi havalandırma, kuru altlık ve uygun sıcaklıklar sağlığa elverişli koşullar sağlayacaktır."
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: kuşlar پرندگانpoultry , ,
:: بازدید از این مطلب : 361
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 28 / 2 / 1402
.

 

"Remdesivir ile başarılı FIP tedavisi:
Yakın zamanda veteriner kliniğimizde karşılaştığımız zorlu bir vakayı sizlerle paylaşmak istiyoruz. 4 yaşında bir erkek kedi, bize antibiyotiklere yanıt vermeyen bir FUO, karın şişliği ve zor nefes alma ile başvurdu. Ultrason ile muayenede plevral ve peritoneal efüzyon keşfettik. Abdominosentez yapıldı ve beyaz fibrin benekleri ile saman renginde ve viskoz sıvı ortaya çıktı. Sıvının analizi, 1.035'lik bir özgül ağırlık ve 7 mg/dl'lik bir toplam protein ve 4000/ml'lik düşük bir hücre içeriğine sahip çekirdekli hücreler gösterdi. Rivalta testi yapıldı ve sonuçlar pozitif çıktı, denizanası benzeri oluşumlara işaret ediyor. Kan testleri, Feline Infectious Peritonitis'in (FIP) göstergesi olan >12g/dl'lik yüksek bir toplam protein ve 0,3'lük bir A/G oranı gösterdi.
  Bu bulgulara dayanarak FIP'den şüphelenildi ve tedavi planının maliyeti sahibi ile tartışıldıktan sonra Remdesivir tedavisi 10-12 mg/kg intravenöz olarak 7 gün, ardından subkutan olarak toplam 84 gün süreyle başlandı. Remdesivir, koronavirüsler de dahil olmak üzere RNA virüslerinin replikasyonunu inhibe ederek çalışan geniş spektrumlu bir antiviral ilaçtır. İnsanlarda Ebola virüsü hastalığını ve COVID-19'u tedavi etmek için kullanılmıştır ve FIP'li kedilerde de incelenmiştir, ancak etkinliği hastalığın evresine göre değişmektedir. kedi'ın vakasında efüzyonlar hızla arttı ve ilk beş gün terapötik parasentez yapmak zorunda kaldık. Bundan sonra, efüzyonlar artık yok olana kadar azaldı ve kedi yavaş yavaş iyileşmeye başladı.
 
Teşhis konulduktan sonra kedinin bir yıldan fazla bir süredir geliştiğini ve hala iyi durumda olduğunu bildirmekten memnuniyet duyuyoruz."
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 294
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 27 / 2 / 1402
.

 

 

 

 

Renk Seyreltme Alopesisi Nedir?
 
 
Renk seyreltme alopesi (CDA) kalıtsal bir cilt rahatsızlığıdır ve seyreltilmiş bir tüy rengi için yetiştirilmiş köpeklerde daha yaygındır. Kalıtsal gene sahip yetişkin köpekler için, aynı zamanda bir foliküler displazi şekli olarak kabul edilir. Daha çok açık kahverengi veya mavi tüylü köpeklerde bulunur. Bu iki kaplama rengi kırmızılar, kahverengiler, siyahlar ve ten renginden seyreltilmiştir.
 
Alopesi, yamalı bir görünüme neden olan tam ve kalıcı saç kaybına neden olan bir hastalıktır. Köpeğinizin derisinin altındaki seviyedeki tüy folikülünü etkileyerek kendi kendini yok etmesine neden olarak yeni tüylerin çıkmasını imkansız hale getirir. Hipotrikoz, çok daha yaygın olduğu için alopesi ile karıştırılabilir, ancak bu durum normalden daha az saçla sonuçlanır ve tamamen saç dökülmesine neden olmaz.
 
Renk seyreltme alopesi (CDA), yamalı saç dökülmesine ve pullanma ve kaşıntılı cilt dahil olmak üzere cilt sorunlarına neden olan kalıtsal bir genetik durumdur. Aynı zamanda tekrarlayan bakteriyel enfeksiyonlar da gösterebilir. Köpeğinizin kozmetik görünümü dışında sağlığı risk altında değildir.
 
Köpeklerde Renk Seyreltme Alopesisinin Belirtileri
 
Saç dökülmesi - Renk seyreltme alopesisinin ilk belirtisi saç dökülmesidir, ancak bu, köpek en az altı aylık olana kadar ve genellikle üç yaşına kadar ortaya çıkmaz.
Anız alopesisi olarak bilinen kırık kıllar - Bu, ciltte pullanma, papüller (irin üretmeyen şişmiş yumru) ve püstüller (irin üreten küçük bir kabarcık veya sivilce) olabilir.
Kuru, pul pul cilt
Tekrarlayan bakteriyel enfeksiyonlar - Bu genellikle köpeğinizin sırtında bulunur ve küçük yumrular gibi görünen enfekte kıl kökleri tarafından tanımlanabilir.
Bir enfeksiyon beraberinde kaşıntı da getirebilir (şiddetli kaşıntı)
Türler
 
Renk Seyreltme Alopesi (CDA), birçok cinsi etkileyebilir, ancak bu türler içinde yalnızca belirli köpekleri etkileyebilir. Bu köpekler burunlarının, göz kenarlarının ve dudaklarının renginden tanınırlar. Ten rengi, lavanta, mavi-gri veya mavi olabilirler. Kaplama renkleri, seyreltilmemiş muadillerinden her zaman ayırt edilebilecek olsalar da, taupe, açık kahverengi, mavi, mavi-açık kahverengi veya bronz arasında değişebilir. Bu resesif gen durumundan yaygın olarak etkilenen ırklar şunlardır:
 
Doberman pinscher
Salukiler
Çığ Çıv
Büyük dane
Standart Kaniş
İrlandalı Setter
Yorkshire teriyeri
Dachshund
italyan tazı
kırbaç
Bernese dağ köpeği
Chihuahua
Shetland çoban köpeği
Boston terrier
Newfoundland
Alman Kurdu
Schipperke
 
Köpeklerde Renk Seyreltme Alopesisinin Nedenleri
 
Renk seyreltme alopesisinin en önemli nedeni kalıtımdır, ancak resesif genden etkilenen köpekler sağlıklı görünen bir tüyle doğarlar.
Köpekteki seyreltme miktarının saç dökülmesinin ciddiyetine dönüşeceğine dair bazı düşünceler var.
D-Locus geni, köpeğinizin tüy renginin canlılığını kontrol eder.
Seyreltilmemiş bir köpek, bir Dd geni veya DD geni ile normal renge sahip olacaktır.
Seyreltilmiş köpekler, köpeğinizin burun renginden anlaşılan bir dd genine sahip olacaktır.
Seyreltme resesif bir gen olduğundan, yalnızca DD genini taşıyan köpekler etkilenebilir, ancak Dd genine sahip bir köpek taşıyıcı olacaktır.
Renk seyrelme alopesisinin nedeni tam olarak anlaşılamadığı için, kırılan saçların serbest kalmasıyla ortaya çıktığı ve saç kökleri için ölümcül olan renk oluşumunun oluştuğu düşünülmektedir.
 
Köpeklerde Renk Seyreltme Alopesi Teşhisi
 
Bir evcil hayvan sahibi olarak, köpeğinizin tüylerindeki değişiklikleri fark edebilirsiniz. Kürkünün kırılgan, kırılmış veya sertleştiğini görürseniz, veterinerinizi arayın. Evcil hayvanınızın tekrarlayan bakteriyel enfeksiyonları varsa, teşhisin bir parçası olarak bunu veteriner ekibiyle görüşün.
 
Veteriner, büyük melanin taneciklerini veya kıl şaftı ve foliküldeki sorunları ortaya çıkarmak için köpeğinizin saçının mikroskobik bir değerlendirmesi olan bir trikogram isteyebilir. Dermatohistopatoloji testi, veteriner ekibine kistik keratin ile doldurulabilecek kıl kökü olup olmadığını gösterir. Ayrıca, epidermisin en derin hücre tabakasında ve saçın şaftında ve folikülünde gizlenmiş olabilecek melanin kümelerini de ortaya çıkarır.
 
Veteriner hekiminiz daha fazla teşhis testi veya izleme istemenin gerekli olduğunu düşünürse, lokal anestezi kullanarak bir deri örneği almayı seçebilir. Deri daha sonra durumunda herhangi bir değişiklik olup olmadığını göstermek için bir veteriner patoloğuna gönderilecektir. Veteriner hekiminiz saç dökülmesinin nedeninin bu olmadığından emin olmak için cilt akarları testi yapabilir. Ek olarak, renk seyreltme alopesi hormona bağlı saç dökülmesini taklit edebildiğinden, veteriner hekiminiz sağlıklı işleyen bir tiroid testi yapabilir.
 
Köpeklerde Renk Seyreltme Alopesisinin Tedavisi
 
Köpeğinizde genetik bir yatkınlık olduğu için renk seyreltme alopesisinin tedavisi yoktur. Veteriner hekiminiz renk dilüsyonlu alopesi ile ilgili semptomları tedavi edebilir; kendi başınıza herhangi bir tedaviye başlamadan önce tavsiye için veterinerinize danışmanız önerilir.
 
şampuanlar
Topikal merhemler
Nemlendirici durulamalar
antibiyotikler
Esansiyel yağ asitleri
A vitamini
Şampuanlar, merhem
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 251
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 19 / 2 / 1402
.

 

USDA tarafından onaylanan

yeni parvovirüs tedavisi

 

 

Elanco Hayvan Sağlığı, ABD Tarım Bakanlığı'nın, tedavi edilmedikleri takdirde köpeklerin %90'ını öldüren köpek parvovirüsünü tedavi etmek için ülkenin ilk ve tek onaylı terapötik çözümü için koşullu bir lisans sağladığını söylüyor. Şirket, köpek parvovirüs monoklonal antikorunu önümüzdeki haftalarda eyalet onaylarını bekleyerek göndermeye başlamayı beklediğini söylüyor.
 
Elanco, bu parvovirüs tedavisinin Elanco için ilk monoklonal antikor olduğunu ve bunun şirket için önemli bir inovasyon platformu olduğunu söylüyor.
 
Elanco Başkanı ve CEO'su Jeff Simmons, "Elanco'nun mevcut seçeneklerin olmadığı alanlarda yeni araçlara öncülük etme taahhüdünü güçlendiren ilk monoklonal antikor tedavimizi piyasaya sürmekten heyecan duyuyoruz" dedi. "Elanco, hem evcil hayvan sahiplerinin hem de veteriner bakım ekiplerinin duygusal ve mali yükünü hafifletirken yavru köpeklerin hayatlarını kurtarmaya yardımcı olacak bu sınıfında birinci sınıf tedaviyi piyasaya sürmekten gurur duyuyor."
Bu ilacın geliştirilmesi, Elanco'nun tedaviyi geliştirmekte olan California merkezli Kindred Biosciences Inc.'i satın almasından kaynaklanmaktadır. Indiana şirketi Kindred'ı Ağustos 2021'de yaklaşık 440 milyon dolar değerinde bir anlaşmayla satın aldı.
 
Colorado Eyalet Üniversitesi'nde küçük hayvanlar için acil durum ve kritik bakım yardımcı doçenti olan Dr. Kristin Zersen, çığır açan tedaviyi evcil hayvan sahipleri ve veterinerler için oyunun kurallarını değiştiren bir şey olarak nitelendirdi.
 
Zersen, "Parvovirüs, evcil hayvan sahipleri üzerinde önemli bir baskıya neden olan ve barınaklarla veteriner kliniği personeli için emek yoğun ve stresli olan, öngörülemeyen bir hastalıktır" dedi. "Köpek parvovirüsüne karşı hastaneye yatış ihtiyacını sınırlayan ve bu hastalığın her yıl yüzbinlerce köpek üzerindeki etkisini azaltan kanıtlanmış bir çözüm sunabilmek, hayat değiştirici ve sektör belirleyici."
Elanco, intravenöz tedavinin virüsle sekiz haftalık veya daha büyük köpeklere uygulanabileceğini söylüyor.
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 296
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 15 / 2 / 1402
.

 

 

Atları BağlamasI
(Tying Up)
 
En yaygın olarak "bağlama" veya "Pazartesi sabahı hastalığı" olarak bilinen eforlu rabdomiyoliz, egzersizle ilişkili iskelet kası hücrelerinin parçalanmasını veya yok edilmesini içeren bir sendromdur.
Bazı atlar, eğitim seviyesindeki artış, beslenme dengesizliği veya basitçe aşırı yeme gibi çevredeki faktörler nedeniyle ara sıra bağlanır.
Öte yandan, bazı atlar tekrarlanan veya kronik bağlama nöbetlerinden muzdarip olabilir.
 
Semptomlar neler?
– Artan kalp atış hızı ve solunum hızı
– Artan terleme
- Kas seğirmesi
– Hareket etme isteksizliği/topallık
– Sırt ve sağrıdaki sert, ağrılı kaslar
– Koyu renkli idrar (hasarlı kastan miyoglobin salınımı nedeniyle). Sadece daha ağır vakalarda.
 
Peki buna ne sebep olur?
Sporadik eforlu rabdomiyoliz, bir atın atletik yeteneğinin ötesinde antrenman yapması nedeniyle kas hasarına ve elektrolit eksikliklerine neden olabilir. Bu, herhangi bir cinste ortaya çıkabilir.
Tekrarlayan eforlu rabdomiyolizin, kasılma sırasında kas hücrelerindeki anormal kalsiyum düzeylerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu, öncelikle Thoroughbreds ve Standardbreds'de görülür.
 
Polisakkarit depolama miyopatisi (PSSM)
Polisakkaritlerin kas hücrelerinde aşırı depolanması/birikimi. Kas hücreleri yemekten sonra glikozu alır ve onu yedek enerji kaynağı olarak glikojen olarak depolar. İki tür PSSM vardır; tip 1 ve tip 2.
Tip 1 PSSM'li atlar, GYS1 genindeki bir mutasyon nedeniyle kas dokusunda fazla miktarda glikojene sahiptir. Bu mutasyon, glikojen sentaz enziminin olması gerekenden çok daha aktif olduğu ve kas dokusunun ihtiyaç duyduğundan daha fazla glikojen depoladığı anlamına gelir. Kas biyopsileri bu vakalarda anormal görünen glikojen gösterir. Bu öncelikle Percheron'ları, Belçikalıları ve bazı Quarter atlarını etkiler.
PSSM tip 2 atların da anormal kas biyopsileri vardır, ancak GYS1 mutasyonu yoktur. Mikroskopi, kas hücreleri içindeki kasılma proteinlerinin hizalanmasında bir bozulma olduğunu gösterir. Bu öncelikle Warmbloods'u etkiler.
 
Düşünülmesi gereken şeyler
Kreatin kinaz (CK) ve aspartat aminotransferazın (AST) (kas hücrelerinde bulunan ve hasar sırasında kana salınan kas proteinleri) serum aktivitelerini değerlendirmek için kan testleri bağlama tanısında yardımcı olacaktır. Kandaki CK seviyelerinin hızla yükseldiğinin ve en yüksek değerlerin başlangıçtan yaklaşık dört ila altı saat sonra kaydedildiğinin farkında olmak önemlidir, bu nedenle yeterince erken test yaptırmazsanız zirveyi kaçırmış olabilirsiniz. . Bununla birlikte, AST değerleri normale dönmek için yedi güne kadar çok daha yavaş yükselir ve düşer, bu nedenle daha sonra, epizoddan şüphelenilen bir hafta içinde bile yine de kan testi yapılması faydalı olabilir.
GYS1 mutasyonunu taşıdığı bilinen ırklar arasında yer alan kronik bağlamalı atlarda PSSM1 için kan veya kıl kökü yoluyla yapılan genetik testler başlamak için iyi bir yerdir.
PSSM2 atları ile teşhis biraz daha zor olabilir. Hafif topallık, düşük performans, üst sıralarda kayıp, bakıma karşı hassasiyet ve davranış değişiklikleri gibi klinik belirtilerin tümü bir dizi farklı koşulun göstergesi olabilir, bu nedenle kas yoluna gitmeden önce diğer daha yaygın nedenleri ortadan kaldırmak önemlidir. biyopsi.
 
hastalığın yönetimi
Araştırma, nedeni ne olursa olsun tüm bağlamaların yönetiminin bu atların refahını önemli ölçüde artırabileceğini göstermiştir.
Kası fazla glikojeni depolamak yerine yakmak için kandıran ve yağı alternatif bir enerji kaynağı olarak kullanabilen özelleştirilmiş bir diyet doğru yoldur. Dört temel beslenme hedefi;
1. Yapısal olmayan karbonhidrat içeriği %12'den az olan saman verin.
2. Atların ek enerjiye ihtiyacı varsa yağ veya pirinç kepeği verin. Omega-3'ün harika anti-inflamatuar özellikleri olduğundan, hem omega-3 hem de omega-6 yağ asitlerine sahip olduğunuzdan emin olun. Omega-3 keten veya balık yağında bulunabilir.
3. Bir vitamin ve mineral dengeleyici sunun.
4. Yemyeşil meralarda otlayan bir ağızlık kullanın.
Bu atları hareket halinde tutmak için katılım da dahil olmak üzere yapılandırılmış bir egzersiz protokolünün uygulanması da önemlidir (aktif olarak bağlamadığı sürece).
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 429
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 13 / 2 / 1402
.

 

 


Periodontal hastalık, kediler için
 
genellikle gözden kaçan
 
bir ağrı nedenidir.
 
 
 
Bu konuda bilimsel ve klinik olarak çok daha fazlasını yapmamız gerekiyor!
 
Vetklinik tarafından birinci basamakta 18.249 kedi üzerinde yapılan bir çalışmada (yorumlardaki bağlantı), bir dizi faktörün ilişkili olduğu bulundu:
 
# Daha yaşlı olmak
# Daha ağır olmak
# Kısırlaştırılmak
# Siyam veya Maine Coon olmak
 
Ve gerçekten endişe verici olan, kronik böbrek yetmezliği ve kardiyak ritim bozukluğunu içeren bir komorbid bozukluğa sahip olma ihtimalinin 1,79 katıdır. Buradaki nedensel yolların ne olduğunu bilmiyoruz ama bilmemiz gerekiyor.
 
Ek olarak, kedilerde periodontal hastalığın önemli ölçüde altında teşhis edilmesi muhtemel olduğundan, bu muhtemelen 'buzdağının görünen kısmı' olacaktır - eğer bir kedi en başta bir veterinere giderse bile.
 
Neye ihtiyacımız var?
@ Periodontal tedavinin, özellikle erken müdahalenin diğer hastalıkların gelişimine etkilerinin araştırılması.
@ Sahipleri ve veterinerler için daha iyi eğitim, böylece kedileri veterinerlere götürebilir ve bu hastalığı erken evrelerinde bulabiliriz.
 
Tüm bunların sağlık süresi, yaşam süresi, yaşam kalitesi ve insan-kedi bağı üzerinde muazzam bir etkisi olabilir.
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 306
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 13 / 2 / 1402
.

 

 

 

Koyun En İyi Yönetim Uygulamaları

 

 

Yönetmek 

Birincil hedefiniz, iyi yönetim, beslenme ve uygun sağlık bakımı yoluyla stresi azaltmaktır.

Hayvanları günlük olarak davranışlarına ve hareketlerine bakarak gözlemleyin - herhangi bir topallama olup olmadığına dikkat edin (gerekirse yakalayın, inceleyin ve tedavi edin) ve geri sarkan veya beslenmek için ayağa kalkmayan hayvanları izleyin.

Tüm koyunları nazikçe tutun, bağırmaktan, bacaklarını ve boynuzlarını çekmekten ve yün çekmekten kaçının.
Koyunları tutarken, kapısı olan küçük bir alana sıkıştırın.
Koyunlar tipik olarak bir çıngıraktan ve bir degnekten Uzaklasir. Vurmaya gerek yok.
Tesisler, gözlem veya tedavi için hayvanları yakalamanın ve zapt etmenin kolay bir yolunu içermelidir.
Büyüklüğüne, cinsine ve diğer tavsiyelere göre her hayvan için yeterli alan sağlayın.
Sanitasyon ve hastalık önlemeyi göz önünde bulundurarak tesisleri yönetin.
Kalemleri en az yılda bir kez temizleyin.
Koyunların meraya gidip gelmeleri için kuru yollar sağlayın.
Veya Mera üzerinde olmayan (çamursuz) koyunlar için iyi drene edilmiş bir alana günlük olarak dışarıdan erişim sağlayın.
Mevcut meranın durumuna, yeniden büyümesine ve parazit kontrolüne göre hayvanları yeni otlaklara taşıyın. Ortalama stoklama yoğunluğu dönüm başına beş koyundur.
Koyunları içeride ve avcıları dışarıda tutmak için yeterli çit sağlayın.
Kulak etiketi veya dövmesi olan tüm hayvanları kalıcı olarak tanımlayın.
Koç kuzularını hadım etmeyi planlıyorsanız, bunu 14 günlük olmadan önce yapın. Koç kuzuları sağlam tutuluyorsa, koçları 5 aylıkken dişi kuzulardan ayırın.
Yönetim sistemine dahil edilmişse, kuzuları 14 günlük olmadan yanaştırın (kuyruklarını alın).
Yetiştirme planı, kuzu pazarınıza veya yönetim sisteminize bağlıdır.
Kuzuları yaklaşık 60 ila 80 günlükken sütten kesin.
Varsa, koyunların hamileliğini ultrasonla kontrol etmeyi düşünün.
Sütten kesimden sonra koyunları daha düşük kaliteli kaba yemle besleyerek, su alımını azaltarak ve konsantre (tahıl) sağlamayarak kurutun.
Sütten kesim sırasında ve sütten kesimden sonraki iki hafta boyunca her gün koyunların memelerini gözlemleyin veya hissedin.
Üremeden iki ay önce vücut kondisyon puanları olan koyunları değerlendirin ve yemlemeyi buna göre ayarlayın.
Koyunları sütten kesimden sonra vücut kondisyon puanlarıyla değerlendirin ve beslemeyi buna göre ayarlayın.
Kayıtları kullanarak 120 günlük yaştaki koyun kuzularından Alternetif koyunları seçin.
80 pound'da Alternetif koyun kuzularını seçin.
 
Sağlık
Organik Sistem Planınıza (OSP) dahil olmayan herhangi bir ürünü kullanmadan önce onaylayıcınızla iletişime geçin.
Ahırlara veya meralara girmeden önce ziyaretçilerin ayakkabılarını temizlemek ve dezenfekte etmek için patik veya ayak banyoları kullanmalarını sağlayın.
Çiftliğe yeni gelen hayvanlar için en az üç haftalık bir karantina kafesi sağlayın. Yeni koyunların tüm toynaklarını kırptığınızdan ve kontrol ettiğinizden emin olun..
Ulusal Scrapie Eradikasyon Programına  katılmayı düşünün.
Bir aşılama programı düşünün.
Kuzuları CD-T (tetanoz dahil klostridial hastalıklar) için 21 ila 28 gün arayla iki kez aşılayın.
Koyunları her yıl bir CD-T güçlendirici ile aşılayın.
Herhangi bir ameliyattan önce tetanoz antitoksini ile aşılayın.
Yerinde bir parazit yönetimi prosedürüne sahip olun.
Parazit enfeksiyonunu kontrol etmek için otlatma mevsimi boyunca haftalık veya iki haftada bir FAMACHA gerçekleştirin.(FAMACHA (FAffa MAlan CHArt), evcilleştirilmiş küçük geviş getiren hayvan popülasyonları arasında parazitik berber sırık kurdu (Haemonchus contortus, aynı zamanda bükülmüş tel kurdu olarak da bilinir) seviyesini kontrol etmek için seçici bir tedavi yöntemidir.)
Bitkisel veya sentetik ürünlerle haşarat gidermeden önce koyunları 12 saat yemden uzak tutun.
Kuru bir arazide koyunların solucanlarını giderin ve onları 24 saat boyunca yeni otlaklardan uzak tutun.
Yalnızca kansızlık belirtileri gösteren koyunların solucanlarını giderin.
gebeliğin son üçte birinde olan kesim stoğu ve damızlık stoğu  sentetik parazit ilacı ile tedavi edilmez. 
Parazit larvalarıyla teması azaltmak için merayı döndürün.
Genetik olarak dierençli hayvanlar üretin; duyarlı hayvanları itlaf edin.
Büyümeye bağlı olarak tüm olgun koyunların toynakları yılda bir veya iki kez kırpılır. (Toynaklar tipik olarak kırpıldıktan sonra kırpılır.)
Otlatma mevsimi boyunca koyunlara haftalık olarak yüzde 10 çinko sülfat solüsyonunda ayak banyosu yapın. Solüsyonun sıçramasını en aza indirmek için ayak banyosunda hurda yün veya talaş kullanın. Ayak banyosu solüsyonunu karıştırırken koruyucu gözlük kullanarak gözlerinizi koruyun.
 
Beslenme
Koyunların serbest seçimi için formüle edilmiş mineraller sağlayın.
Selenyum sağlanmalıdır.
Bakır, koyunlar için zehirli olduğundan mineral karışımının bir parçası olmamalıdır.
7/24 tatlı su, özgür seçim sağlayın.
Yeterli kaba yem (saman, silaj veya mera) sağlayın.
Gebeliğin son üçte birinde ve kuzuları sütten kesilene kadar damızlık koyunlara yeterli beslenme (mera, yüksek kaliteli yem veya tahıl) sağlayın.
Sürünme yoluyla büyüyen kuzulara yeterli beslenmeyi (mera, yüksek kaliteli yem veya tahıllar) sağlayın.
Yüzde 20 protein içeren sürünme yemi tavsiye edilir.
Kuzuları 10 ila 14 günlükken sürünme yemine başlayın.
Samana ihtiyaç duyulmadan önce saman kaynağınızı emniyete alın.
Kaynağı mevsimin başlarında sıralayın.
Rasyonu dengelemek ve tahıl alımlarından tasarruf etmek için besin içeriğini bir yem testi ile test edin.
 
kuzulama
Koyunlara kuzulamada yardımcı oluyorlarsa, çocuk doğurma çağındaki insan dişilerinin ellerine ve kollarına koruma sağlayın.
Hamilelik sırasında koyunlara serbestçe hareket etmeleri için yeterli alan bırakın.
Kuzulama öncesi, sırası ve sonrasında koyunları düzenli olarak kontrol edin.
Kulak küpeleri veya dövmeleri olan kuzuları doğumda veya hemen sonra tanımlayın.
Kuzuları günlük olarak gözlemleyin, güçlü aktivite, tok karınlar (açlıktan ölme), zatürree ve ishal olup olmadığını gözlemleyin. Olası hırıltı ve öksürüğü dinleyin.
İlk 12 saatte vücut ağırlığının yüzde 5'i oranında kolostrum sağlayın - örneğin, 10 kiloluk bir kuzu 8 ons almalıdır.
Koyunları kuzularıyla birlikte testilerde (kümeslerde) iki ila beş gün tutun.
Kuzu(lar)ın her iki tarafını da kullandığından emin olmak için her koyunun memesini kontrol edin.
klipler; daldırma; şerit (göbek kordonunu karnından yaklaşık bir inç uzakta klipsleyin; kütüğün üzerine bir şişe devirerek iyota batırın; koyunun sütü olduğundan emin olmak ve olası tıkaçları gidermek için soyun).
Kulak küpesi yaparken kuzulara 1/2 cc BoSE (selenyum) vermeyi düşünün.
Tek kuzu yetiştiren koyunları, birden fazla doğum yapan kuzu yetiştiren koyunlardan ayırın ve buna göre besleyin.
 
üreme
Üreme öncesinde ve sırasında daha yüksek düzeyde beslenme sağlayarak koyunları yıkayın.
Aranan sağlamlık ve özelliklere göre koçları seçin.
Çiftleştirmeden 30 gün önce koçları sağlamlık açısından değerlendirin.
Damızlık koçlu koyunları teslim etmeden iki hafta önce deneme koçunu teslim edin.
Damızlık koçu 36 gün koyunlarla birlikte bırakın; her koyun, bu süre zarfında en az iki kez döngü yapmış olacaktır.
Yetiştirme koşum takımının rengini 18 günde bir değiştirin.
 
Yün ve Kırpm 
Yılda en az bir kez koyun kırkın. Bazı ırklar yılda iki kez kırpılır.
Kırpmadan önce ekipmanı, elektrik kablolarını, kesiciyi ve tarakları dezenfekte ettirin.
Koyunlarınızı tutmadan ve kırkmadan önce kırkıcının temiz giysiler giymesini sağlayın.
Kırpmadan önce koyunları 12 saat yemden uzak tutun.
Kırkım sırasında koyunlarda herhangi bir yumru görürseniz, bir sonraki koyundan önce makineyi dezenfekte ettiğinizden emin olun ve ardından o koyunu itlaf edin. Topaklar, bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyon olan Kazeöz Lenfadeniti (CL) gösterebilir.
Önce tüm beyaz koyunları kırkın, sonra boyayın.
Kırpma sırasında ikinci kesimlerden kaçının.
Eteği koyundan çıkarıldığı gibi yapağıdır.
Yünü diğerlerinden ayırmak için etiketleyin (koyun künye numaralarını kullanarak).
Yünü uygun kaplarda kuru bir yerde saklayın.
 
kayıt tutma
Her koyun için üretim kayıtları tutun.
Koyun başına pazarlanan kuzuların yüzdesi, gebe kalma oranı, kuzulama oranı, kuzulama yüzdesi (kuzu başına doğan kuzular), kuzu yaşama oranı
Kuzulama öncesi, sırası ve sonrasında koyunların performansının kayıtlarını tutun.
Koyunların kimlik numaralarını işaretleyin ve kaydedin. Yoksul anne olanları belirtin - sütü olmayanlar, memeleri hasarlı olanlar veya "zayıf olanlar" (genellikle kötü olanlar). Bu koyunları ve muhtemelen kuzularını itlaf edin.
Doğumda, 30, 60 ve 90. günlerde ve sütten kesimde kuzu ağırlıklarını kaydedin.
O Sürü üyesi, rasyon, mera kullanımı, dış erişim/geçici kapatma, tarla geçmişi, sağlık bakımı/tedavi kayıtlarını tutun.
Varsa, her bir koyundan toplanan yünün ağırlıklarını kaydedin.
 
Kesim Stoğunun İşlenmesi
Kesimden 24 saat önce kesilen kuzuları yemden uzak tutun.
Kesimden önce kuzulara su verin.
Mezbahadaki hayvanların kesimini çok önceden ayarlayın.
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: küçük bas hayvanlar دامهای کوچکsmal animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 363
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 11 / 2 / 1402
.

 

https://www.petcathealth.info/wp-content/uploads/2015/08/cat-758153_640.jpg

 

Kediler, hayatlarının neredeyse üçte birini tüylerini yalayarak geçiren temiz hayvanlardır. Uzmanlar, mat ve seyrek tüylerin her zaman bir hastalığa işaret etmediğini öne sürse de, bir kedi tüy durumunun kötü olduğunu gösterdiğinde bir veterinere danışmak akıllıca olacaktır. Kedilerde donuk bir tüy tabakası, altında yatan olası nedenler nedeniyle araştırılmalıdır. Bazen, aşırı kilolu bir kedinin sırtında, genellikle donuk tüyler olabilir. Bunun bir nedeni boyutlarıdır. Kediler esnek ve esnek olsalar da fazla kilolu kedi ihmal edilen bazı bölgelere ulaşamaz. Başka bir neden, protein ve esansiyel yağ asitlerinden yoksun, yetersiz beslenme sonucu ortaya çıkabilir. Kedi sağlığı için gerekli olan Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri balıklarda ve bazı bitkilerde bulunur. Kediler de alerjiden muzdarip olabilir ve bu durumda kedi veteriner tarafından muayene edilmelidir. Bununla birlikte, mevsimsel değişiklikler genellikle kedilerde tüy dökmeye neden olur ve bu, kedilerin sıcaklık ve nemdeki mevsimsel değişikliklere uyum sağlamasının doğal bir parçasıdır.

Kedilerde Mat Tüylere Ne Sebep Olur?
 
• pul - durum kepeğe benziyor. Genellikle vücudun ciltte, saçta ve tırnaklarda bulunan madde olan keratini üretme biçimindeki anormallikten kaynaklanır.
 
• Sebore – bu durumda cilt çok yağlı veya pullu görünür. Sebore sicca kuru cilt ve sebore yağı yağlı cilttir. Sebore sikka tedavisi, kükürt veya salisilik asitle yapılmış bir kedi şampuanı veya tamamen doğal bir şampuan alternatifidir.
 
• Epidermal yaka – bu, ciltte daire şeklinde kuru bir yama bulunduğu zamandır. Bu genellikle bir enfeksiyon ortasında başladığında ve daha sonra dışa doğru büyüdüğünde ortaya çıkar. Genellikle stafilokokal piyoderma adı verilen bir enfeksiyonla ilişkilidir.
 
• Pul pul dökülme – bu durumda kediniz normalden daha fazla deri döküyor.
 
• Hiperkeratoz – bu derinin kalınlaşması anlamına gelir.
 
• Komedon – kedinizin tüy veya kök köklerinde bir sorun olduğu bir durumun adıdır. Bu, kedinizin vücutta hormon üreten bez olan endokrin sisteminde bir sorun olduğunun işaretidir.
 
• Folikül dökümü – her bir saçın tabanının çevresinde kuru bir alan olduğunda bir alçıdır. Saçtaki keratin ile ilgili bir sorun olduğunun işaretidir. Keritin, saç ve tırnakların çoğunu oluşturan proteindir.
 
Kedi tüyleri lde stres nedeniyle dökülebilir. Güzel evcil hayvanlarımız için yapabileceğimiz en iyi şey, kaynağı bulmak ve onu azaltmak, hatta mümkünse ortadan kaldırmaktır. Her durumda, kedilerimizi düzenli olarak temizleyerek onlar için çok şey yapabiliriz. Günlük bakım sadece stresi azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda dış parazitleri, kiri ve ölü deri hücrelerini de ciltlerinden uzaklaştıracaktır. Düzenli fönleme ayrıca kedinin tüylerini azaltır ve tüy yumaklarına yardımcı olur. Ayrıca, kediyle olan duygusal bağı güçlendirir ve rahatsız hissettiğinde kediyi sakinleştirebilir
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 

 



:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 318
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 9 / 2 / 1402
.

 

 

Broyler havalandırması

 

Broyler havalandırması, bir kümes hayvanı çiftliğini yönetmenin önemli bir yönüdür. Uygun havalandırma, kuşlar için sağlıklı ve rahat bir ortamın korunmasına yardımcı olur ve bu da onların büyümesini ve üretkenliğini artırabilir. Broyler havalandırması için bazı önemli hususlar şunlardır:
 
1. Hava akışı: Broyler kümesinde sağlıklı hava kalitesini korumak için yeterli hava akışı gereklidir. Bu, taze havanın evin her yerinde dolaşmasına ve bayat havanın atılmasına yardımcı olan havalandırma fanlarının kullanılmasıyla sağlanabilir.
 
2. Sıcaklık kontrolü: Broyler kümesleri, hayvanların rahat olmasını ve vücut sıcaklıklarını düzenleyebilmelerini sağlamak için sabit bir sıcaklıkta tutulmalıdır. Havalandırma, evdeki fazla ısıyı ve nemi uzaklaştırarak sıcaklığın düzenlenmesine yardımcı olabilir.
 
3. Nem kontrolü: Nem, kanatlı sağlığını ve büyümesini etkileyebilir, bu nedenle broyler kümesinde tutarlı bir nem seviyesinin korunması önemlidir. Havalandırma, fazla nemi gidermeye ve amonyak gibi zararlı gazların birikmesini önlemeye yardımcı olabilir.
 
4. Havalandırma sistemi tasarımı: Havalandırma sisteminin tasarımı, broyler kümesinin boyutuna ve düzenine bağlı olacaktır. İyi tasarlanmış bir sistem, kuşlara zarar verebilecek hava akımı oluşturmadan kümes boyunca eşit hava akışını sağlayacaktır.
 
5. Bakım: Havalandırma sisteminin düzenli bakımı, düzgün çalışmasını sağlamak ve kümesteki bayat havayı ve nemi etkili bir şekilde uzaklaştırmak için önemlidir. Bu, hava girişlerinin ve egzoz fanlarının temizlenmesini ve kümesteki nem ve sıcaklık seviyelerinin izlenmesini içerebilir.
 
Genel olarak, etlik piliçlerin sağlığını ve üretkenliğini korumak için uygun havalandırma çok önemlidir. Kanatlı yetiştiricileri, sürülerinin özel ihtiyaçlarını karşılayan etkili bir sistem tasarlamak ve sürdürmek için havalandırma uzmanlarıyla birlikte çalışmalıdır.
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 
 
 
 
 


:: موضوعات مرتبط: kuşlar پرندگانpoultry , ,
:: بازدید از این مطلب : 396
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 7 / 2 / 1402
.

 

 

 

 

 

Köpek Isırmalarını Önleme

 

Köpekler ısırabilir?

Bu bir gerçek. Köpeğinizin birini ısırma olasılığını azaltmak için yapabileceğiniz şeyler olduğu kadar, başka birinin köpeği tarafında0n ısırılmamak için atabileceğiniz adımlar da vardır.

 
 
Büyük köpekler burada kötü bir şöhrete sahip.
Bir bakıcıya sorarsanız, muhtemelen size büyük bir köpek yerine küçük bir köpek tarafından ısırılma olasılıklarının daha yüksek olduğunu söyleyecektir. Sorun şu ki, büyük köpekler ısırdıklarında çok daha fazla zarar verebilirler, bu nedenle büyük köpeklerin çok daha sık ısırdığını duyarsınız. Ek olarak, çok az insan bir Chihuahua yüzünden neredeyse bir parmağını kaybettiğini kabul etmek istiyor.
 
 
Boyut önemlidir.
Büyük köpekler ciddi hasara ve hatta ölüme neden olabilir. Küçük köpekler nadiren dikiş gerektirecek kadar hasara neden olur. Eğitim kritiktir. Pek çok insan, küçük köpeklerin özellikle tehlikeli olmadığı için daha az eğitime ihtiyaç duydukları varsayımı altındadır. Gerçekte, ne kadar eğitime ihtiyaç duyduklarını ve ısırma olasılıklarını belirleyen, köpeğin kişiliği ve yetiştirilmesidir. Irk, çoğu insanın inandığından çok daha az alakalıdır. Küçük köpekler tüneklere hükmetme eğilimindedir, bu da onların istediklerini alamadıkları takdirde kırılma olasılıklarını artırır. Ayrıca kendilerini büyük köpeklerden daha sık rahatsız eden durumlarda bulabilirler. Köpek sahibi olmayanların küçük bir köpeğe yaklaşma olasılığı daha yüksektir çünkü daha az tehdit edici görünürler. Köpeğiniz utangaçsa, onun için ayağa kalktığınızdan emin olun. Onları sosyalleştirmek çok önemlidir, ancak küçük köpeğinizi yabancılarla etkileşime girmeye zorlamayın.
 
 
sosyalleşme
Köpeğinizi sosyalleştirmek çok önemlidir . Bu, onları dışarı çıkarmak, çeşitli insan ve hayvanlarla tanışmak ve farklı yerler ve nesneler hakkında bilgi edinmek anlamına gelir. Yavru köpeğinizi zorlamayın. Rahatsız olurlarsa veya korkarlarsa, onları bir şeyle yüzleşmeye zorlamak durumu daha da kötüleştirebilir. Yavru köpeğinizi ilk aşılarından 11 gün sonra sosyalleştirmeye başlayabilirsiniz, ancak nereye gittiğinize dikkat edin. Onları aşılarının tam olduğunu bildiğiniz yetişkin köpeklerle tanıştırın (ailenize veya arkadaşlarınıza ait). Onları köpek yavrusu kursları için saygın bir köpek eğitmenine götürün. İyi bir tesis, köpek öğrencilerinin yaşlarına uygun tüm aşıları yaptırmasını gerektirecek ve bu da yavru köpeğinizin güvende kalmasına yardımcı olacaktır. Yavru köpeğinizi evcil hayvan dostu mağazalara götürün. Yavru köpeğiniz en az 6 aylık olana ve aşıları tam olana kadar köpek parkları gibi yerlerden kaçının. Şemsiye gibi potansiyel olarak korkutucu nesneleri tanıtın. Bazen şapka tak. Gençken ne kadar çok tanışırlarsa, yaşlandıklarında sorunlarla o kadar iyi başa çıkarlar. Sakin, kendine güvenen bir köpeğin ısırma olasılığı, korkan bir köpekten çok daha düşüktür.
 
 
Yaralı köpekler.
En cana yakın köpek bile yaralanırsa ısırır. Birisi onlara yaklaştığında kendilerini daha fazla acı veya yaralanmadan korumak için savunma tepkisi olabilir. Ayrıca çarpılır veya itilirlerse refleks olarak ısırabilirler, bu nedenle yaralı bir köpeği hareket ettirirken dikkatli olun - veya daha iyisi, özellikle yaralanmalar ciddi görünüyorsa profesyonel yardım alın. Veteriner muayene için köpeğinize ağızlık takmak isterse şaşırmayın.
 
 
Isırma korkusu.
Köpekler sadece kızgın olduklarında veya acı çektiklerinde ısırmazlar. Ayrıca korktuklarında  da ısırabilirler. Bilinmeyen bir köpeğe yaklaşırken sadece en iyi niyetiniz olabilir, ama onlar bunu bilmiyorlar. Bazı köpekler, tüm yeni insanların arkadaş olduğunu varsayar, ancak bazıları kendi insanlarına bağlı kalmayı tercih eder. Tanımadığınız bir köpeğe dokunmadan önce daima sorun. Burnunu çekmek için kapalı bir el sunun ve ardından omuzları okşamak için yana doğru uzanın. Başın tepesine dokunmayın veya üzerinden uzanmayın - birçok köpek bunu çok korkutucu bulur. Eğilip kendinizi daha küçük göstermekten zarar gelmez. Köpekler, özellikle rüya görürken aniden uyandırılırlarsa ısırmaya başlayabilirler.
 
 
Savunma köpekleri.
Yavrularını yiyen veya onlara bakan bir köpeği rahatsız etmeyin. Aşina olmadığınız bir köpekten hiçbir şey almaya çalışmayın. Köpeğinize, birinin yemeğiyle oynamasının sorun olmadığını öğretin - yine de onu yiyebilirler. Yavru köpeklere, bir şeyleri kapmak yerine, sahip olmalarına izin verilen bir şey karşılığında sahip olmamaları gereken şeylerden vazgeçmeyi öğretin. En iyi "oyuncakların" tümü insan tarafından "çalınırsa", köpek yavrusu nesneyi savunabilir.
 
 
Çocuklar.
Çocuklara köpeklerin yanında nasıl davranmaları gerektiğini öğretmek son derece önemlidir. En sabırlı aile köpeği bile kulakları çok fazla çekilirse ısırabilir ve birçok köpek, köpeğe tamamen kazara zarar veren çocukları ısırmıştır. Çocukları ve köpekleri, çocuk en az on yaşına gelene ve köpeğin yanında düzgün davranacağına güvenilene kadar gözetimsiz bırakmayın. Kapma ve dürtme aşamalarında köpekler ve bebekler arasındaki doğrudan etkileşime karşı dikkatli olun. Köpeğinize çocuklara karşı sakin ve sabırlı olmayı öğretin, ancak kesinlikle her şeye katlanmalarını beklemeyin. Önce sahibine sormakla başlayarak, çocuklara tanımadıkları köpeklere nasıl yaklaşacaklarını öğretin. Yabancı bir köpeğe koşmak asla uygun değildir.
 
oynamak
Bazı köpekler oynarken huysuzlaşır. Özellikle yavruyken çok heyecanlanırlarsa yanlışlıkla ısırırlar. Bazı köpekler insanları "gütmeye" çalışacak, bu da kişi buna uymazsa kıstırmaya neden olabilir. Bu, özellikle kaçarsanız geçerlidir. Çekme oynamak, bazı köpeklerin kıstırılmasına neden olabilir. Köpek yavrusu sinirlenirse oyunu hemen durdurun ve uzaklaşın. Sizi yeniden oyuna dahil etme girişimlerini göz ardı edin. Yavru köpeğiniz kısa sürede derideki dişlerin oyunun bittiği ve dikkatinizi kaybettiği anlamına geldiğini öğrenmelidir, bu nedenle oynamaya devam etmek istiyorsa dikkatli olması gerekir. Yavru köpeğinizi neyin tetiklediğini öğrenin ve farklı oyunlar oynamaya çalışın. 
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

 

 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 425
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 6 / 2 / 1402
.

 

 

 

Sudaki demir kuş sağlığını etkileyebilir  ?
 
Çiftlikte sudaki demiri ölçme ve işleme yöntemleri
Kümes hayvanı üreticileri, kabul edilebilir seviyelerde mineral kirleticiler içeren kaliteli suyun kanatlı hayvan sürülerinin sağlığını ve yaşanabilirliğini desteklediğini bilir. Terapötik tedavilerin kullanımı azalırken verimlilik artar, ekipman sorunları önlenir ve ticari kümes hayvanı üretiminin sürdürülebilirliği iyileştirilir. İçme suyundaki yüksek demir seviyeleri kümes hayvanları için herhangi bir doğrudan sağlık sorunu oluşturmaz, ancak yüksek demir içeren sistemler su hatlarında artan biyofilm oluşumu sergileyebilir ve ayrıca su ekipmanının arızalanmasına neden olabilir. Su örneklerini demir seviyeleri için düzenli olarak test etmek ve suyu buna göre arıtmak önemlidir.
 
Demir, suda doğal olarak bulunur, genellikle 1 mg/litreden az, ancak yeraltı suyunda 100 mg/litreye kadar çıkar. 0,2 mg/litrenin altındaki tüm demir seviyeleri en iyi uygulama düzeyine girer; 0,2 ve 0,3 mg/litre arası kabul edilebilir ve 0,3 mg/litrenin üzerindeki değerler kabul edilebilir seviyenin üzerindedir. Kuşlar demiri tolere edebilir. Fairchild et. al. Georgia Üniversitesi'nde içme suyunda demir için piliç toleransının 600 ppm'ye kadar olduğu öne sürüldü. Bununla birlikte, sudaki yüksek demir konsantrasyonu, patojenlerin ve diğer çiftlik zorluklarının büyümesini teşvik eder. Demir parçacıkları bakterileri (Pseudomonas, Salmonella ve E-coli gibi) besler, bu nedenle suyunuz aşırı düzeyde demir içeriyorsa, su kirlenmeye eğilimlidir. Ek olarak, yüksek demir seviyeleri su sistemi kireçlenmesine neden olur ve bu da sulama ekipmanının arızalanmasına ve su yoksunluğuna yol açabilir. Demir oksit çöktürücü emzik suluk mekanizmasına girebilir ve meme uçlarının sızdırmasına neden olabilir. Bu, altlık koşullarının kötü olmasına, amonyak düzeylerinin artmasına ve kuşların performansının düşmesine neden olur.
 
Su ve ekipman gözlem testleri?
Çiftlikte içme suyunuzla ilgili gözlemsel testler, yüksek demir seviyeleriyle ilgili bir sorunu belirlemenize yardımcı olabilir. İlk adım, su kaynağından, arıtmadan sonra sudan ve su hattının sonundan su numuneleri almaktır. Her su numunesi iki bardakta alınmalıdır. Bir bardakta en az 4 saat beklettikten sonra tatlı su numunesi üzerinde bazı testler ve su numunesi üzerinde bazı testler yapmanız gerekecektir.
 
Aşağıda, testten sonra sorunlu demir seviyelerine ilişkin dört örnek verilmiştir. Aşağıdaki sonuçlara ulaşırsanız, demir analizi için bir laboratuvara su numunesi göndererek veya çiftlikte bulunan bir su demir ölçüm cihazı kullanarak sudaki demir seviyesini kontrol etmelisiniz. Su demir sayacının standart çalıştırma prosedürünün ayrıntılı bir açıklaması, bir önceki ayın aracı makalemizde bulunabilir.
 
Suyunuzda yüksek demir seviyeleri varsa, aşağıdakileri gözlemleyebilirsiniz:
 
Taze içme suyu numunenizin görünümü gri, kahverengi veya siyah
Suyu bir bardakta en az 4 saat bekletirseniz, suyun rengi sarı, kahverengi veya kırmızımsı kahverengi olur.
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

 

 
 


:: موضوعات مرتبط: kuşlar پرندگانpoultry , ,
:: بازدید از این مطلب : 359
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 4 / 2 / 1402
.

 

 

 

 

Isı stresi ve rumen fermantasyonu
 
  
 
 
Rumen, birkaç mikroorganizmanın bir arada var olduğu ve yem sindirimi, besin geri dönüşümü ve fermantasyon gibi önemli işlevleri yerine getirmek için etkileşime girdiği oldukça karmaşık bir mikrobiyal ekosistemdir. Özellikle metanojenik bakteriler, ruminal fermantasyon sırasında metan üretiminden sorumlu rumende önemli bir mikrobiyal popülasyondur. Bununla birlikte metan üretimi, önemli bir yem enerjisi kaybını temsil eder ve aynı zamanda iklim değişikliğine katkıda bulunan güçlü bir sera gazıdır. Son araştırmalar, ısı stresinin işkembedeki metanojenik bakteri popülasyonlarını artırabileceğini ve bunun da metan emisyonlarının artmasına neden olabileceğini öne sürdü.
 
Isı stresi sadece metanojenik bakteri popülasyonlarını değil, aynı zamanda protozoanın yanı sıra fibrolitik ve amilolitik bakteriler de dahil olmak üzere işkembedeki diğer mikrobiyal popülasyonların bolluğunu ve çeşitliliğini etkileyebilir. Araştırmalar, ısı stresinin işkembedeki amilolitik bakteri bolluğunu azaltabileceğini ve bunun da nişasta sindirimi ve emiliminin azalmasına yol açabileceğini göstermiştir. Ek olarak, ısı stresi işkembedeki protozoa popülasyonunu azaltabilir, bu da yem sindirimini ve besin emilimini olumsuz etkileyebilir.
 
Isı stresi dönemlerinde rumende çeşitli ve istikrarlı bir mikrobiyal popülasyonu desteklemek için çeşitli diyet ve yönetim stratejileri uygulanabilir. Bu stratejiler, hücresel düzeyde metabolik işlevi optimize edebilen ve işkembede metanojenez yoluyla enerji kaybını azaltmaya yardımcı olan yeterli fermente edilebilir karbonhidrat, besin ve eser mineral kaynakları içeren dengeli bir diyet sağlamayı içerir. Beslenme sıklığını artırmak ve öğün başına verilen yem miktarını azaltmak gibi beslenme stratejileri de sağlıklı bir mikrobiyal popülasyonun korunmasına yardımcı olabilir.
 
Isı stresinin rumen mikrobiyal popülasyonları üzerindeki etkisinin karmaşık ve çok yönlü olduğuna dikkat etmek önemlidir. Isı stresinin işkembedeki mikrobiyal popülasyonları etkilemesinin altında yatan mekanizmalar hala tam olarak anlaşılamamıştır ve bu mekanizmaları tam olarak aydınlatmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bununla birlikte, rumende çeşitli ve istikrarlı bir mikrobiyal popülasyonu korumanın, optimum üretkenlik ve inek sağlığı sağlamanın yanı sıra hayvancılık üretiminin çevresel etkisini azaltmak için kritik olduğu açıktır. #
 
 
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

 

 
 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 450
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 4 / 2 / 1402
.

 

Laktat - önemli bir bağırsak
 
sağlığı göstergesi mi?
 
Laktat, laktatın ana fermantasyon ürünü olduğu bakteriler (örn. Ana bağırsak kısa zincirli yağ asitleri (asetat, propiyonat ve bütirat - önceki gönderilerde ele alınmıştır) gibi diğer önemli fermantasyon ürünlerinin aksine, laktat bir ara madde olarak kabul edilir ve tipik olarak (sağlıklı) bağırsak lümeninde bir dizi olarak birikmez. bağırsak mikropları laktatı kullanabilir ve onu ana SCFA'lara dönüştürebilir (kısa zincirli yağ asitleri)). Bağırsak lümeninde laktat birikmesi, mikrobiyotanın normalde baskın olan anaerobik üyelerini (laktat kullananlar dahil) baskılayan ve düşük pH toleranslı laktik asit üreten türleri teşvik eden ve böylece potansiyel olarak kısır bir durumu körükleyen bir pH düşüşüne (asidoz) yol açabilir. Bağırsak ekosistemine zarar veren daire! Laktat bağırsak ortamı üzerinde olumlu etkilere sahip olabilirken (örn. çapraz besleme, patojen inhibisyonu, bariyer ve bağışıklık gelişimi), birikimi gastrointestinal bozukluklarla (örn. enflamatuar barsak hastalıkları) ilişkilidir ve üretim ile kullanım arasında bir denge olduğunu gösterir arzu edilen konak-mikrobik topluluk dinamikleri için en iyisi. Bu nedenlerden dolayı laktik asit analizi, Alimetrics Diagnostics Ltd'nin temel analizlerinden biridir!
 
 
 
  

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

 



:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 406
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 30 / 1 / 1402
.

 

kedi saldırganlığını yönetmek
 
 
için yatıştırıcı feromon difüzör
 
ürünleri Haberler
 
Kediler, çok bağımsız olmaktan yakın bir yerde yaşamaya kadar değişen, sosyal olarak çok esnek hayvanlardır. Etkileşimleri, erken yaşta yaşanmış deneyimler ve ayrıca kaynakların mevcudiyeti gibi çeşitli faktörlerden etkilenir.
Akraba oldukları diğer kedilerle karmaşık bağlar kurabilmelerine rağmen, normalde diğer yabancı üyeleri kabul etmezler.
Bazı durumlarda, bu hayvanlar öğretmenleri tarafından kendilerini özdeşleştirmedikleri bir sosyal grupta yaşamaya zorlanır ve kaçamazlar. Bu, çok kedili bir ev ortamında yaşayan kediler arasında sosyal gerginliğe ve saldırganlığa yol açabilir ve sonuç olarak lezyon ve terk edilme riskini artırır. Bu tür çatışmaların tedavisi genellikle zor ve uğraştırıcıdır ve sıklıkla zor bir tam çözüm olarak kabul edilir.
Yavru kediler normalde en uygun sosyalleşme dönemi olan "hassas dönem" sırasında, 2 ila 7 haftalık olduklarında sosyal bağlar oluştururlar. Merakla, kraliçe bu dönemde kediyi yatıştıran doğal feromonu serbest bırakır. Tesadüfen ya da değil, yavru kedilerin çok az çatışma ve rekabetin olduğu bir grup ortamında yaşamaları da bu dönemdedir.
Doğal kedileri yatıştıran feromonun sentetik bir analoğu geliştirildi ve şu anda ticari olarak temin edilebilir. Önceki bir çalışma, anne feromonlarının, bunlara maruz kalan yetişkin kedilerde kontrollü bir süre boyunca agresif etkileşimleri azaltabileceğini göstermiştir.
Bu çalışmanın amacı, bu sentetik feromon analoğunun çok haneli bir kedi ortamına eklenmesinin, aralarındaki saldırganlığı azaltabileceği ve sosyal bağlantıları iyileştirebileceği ve esenlik hissini artırabileceği hipotezini test etmekti.
28 günlük bir tedavi periyodunun klinik etkinliğini değerlendirmek için çift kör, randomize, plasebo kontrollü bir saha çalışması yürütüldü. Bu çalışmaya 2-5 kediden oluşan çok kedili 42 hane dahil edildi. Çalışma grubu 17 haneden oluşuyordu ve geri kalan 25 hane plasebo grubuna dahil edildi.
Aynı evdeki kediler arasındaki saldırganlığın sıklığını ve şiddetini değerlendirmek için bir metrik oluşturulmuştur. On iki farklı davranış analiz edildi ve her bir parametre puanının toplamından toplam puan elde edildi. Ancak davranışlar kedi sahipleri tarafından incelendiği için sonuçların güvenilirliği sınırlıydı (örneğin, pasif agresif davranışlar fazla veya az temsil edilebilir).
Yazarlar, dişi kedilerin karşı cinse kıyasla kurban olma ihtimalinin iki kat daha fazla olduğu sonucuna varabildiler. Ancak iş saldırganın kimliğini belirlemeye geldiğinde ikisi arasında hiçbir fark bulunamadı. Ayrıca yazarlar, sentetik feromon kullanılan hanelerde 21 günlük süre sonunda bazı saldırgan davranışların önemli ölçüde azaldığını tespit edebildiler.
Yazarlar ayrıca, çok kedili bir evde 4 hafta boyunca kedi yatıştırıcı bir feromon difüzörü ile tedavinin de saldırgan davranışın yönetimi üzerinde yararlı bir etkisi olduğunu bulmuşlardır. Sahiplere ayrıca, kurul onaylı bir veteriner davranış uzmanı tarafından kedi davranışları hakkında bilgi verildi ve bu da tedaviye başlamadan önce bile agresif davranışlarda bir azalmaya yol açtı. Bu, yazarları, bu feromonların bir davranış değiştirme programına tamamlayıcı olarak eklenmesinin çok faydalı olabileceğine inanmalarına yol açar.
 
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

  

 

 
 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 451
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 29 / 1 / 1402
.

 

 

Biyogüvenliği bir gecede 0'dan 60'a çıkarabilir misiniz?
 
 
Günlük biyogüvenliği spektrumun gelişmiş ucuna biraz daha yaklaştırarak, sığırlarımızın üretkenliğini artırırken endüstrimizin yeni, gelişmekte olan ve egzotik hastalıklara karşı savunmasızlığını azaltabiliriz.
Güçlü arabalardan bahsediyor olsaydık, 0'dan 60 mil/sa hıza dört saniyeden daha kısa sürede çıkmak harika olurdu. Bazı altı silindirli Acura modelleri bunu üç saniyede, diğerleri ise altı saniyede yapabilir. Bazı Chevy Silverado dizelleri bunu yedi saniyenin altında yapabilir. Hız testi sonuçları övünme hakları için harikadır, ancak istatistiklerin koruyucuları bile size tekrarlanabilirliğin sorunlu olduğunu söyleyecektir. Parkur, sürücü ve hava durumu önemli. Arabanın kendisi, depodaki yakıt miktarı ve motorun ne kadar sıcak olduğu gibi değişkenlere sahiptir.
 
Hız testlerinin biyogüvenlikle ne ilgisi var?  Her türlü yabancı hayvan hastalığı durumunda olay yönetimi ve müdahale koordinasyonu için stratejiler ve politikalar geliştirirler. Hastalıkların yayılma olasılığını azaltmada insan davranışının rolünü anlamakla ilgileniyor.
Çalışma ortamınızı daha fazla risk toleranslı (koruyucu önlemlerden vazgeçmeye istekli) veya daha fazla riskten kaçınan (koruyucu önlemleri benimsemeye istekli) olarak tanımlar mısınız? İş yeriniz mesafe koyma, maskeleme veya test protokollerini zorunlu kıldı mı? Uyum nasıldı? Bu protokoller, sizin ve çevrenizdekilerin halk sağlığını korumak içindi. Ya sizden hayvan sağlığını korumak için elinizden geleni yapmanız istenseydi? Hayvanlarınızın sağlığını, işinizi veya geçiminizi korumak için biyogüvenliği güçlendirmeye az çok istekli olur muydunuz?
 
veterinerler, çiftliklerin biyogüvenlik açısından 0'dan 60'a gidemediğini belirtti. Bu açıklama, kümes hayvanlarının yabancı bir hayvan hastalığı olan yüksek oranda patojenik kuş gribinin (HPAI) 2014-15 salgını sırasındaki gözlemlere dayanmaktadır. Yabani kuşlar, HPAI'ye neden olan virüsü taşırlar ve virüs bir kümes hayvanı tesisine -yumurta tavukları, piliçler veya hindiler- girerse, tüm kuşları öldürebilir. Virüsün bir tesisten çıkıp diğerine girmesini engellemek için adımlar izlenmezse hastalık diğer kümes hayvanı tesislerine de yayılabilir. Hastalıkların yayılmasını önlemek için gereken yönetim ve hijyen uygulamalarına genellikle biyogüvenlik denir.
 
HPAI tanıdık geliyorsa, bunun nedeni, bu yıl intikamla geri dönmesi, ancak biyogüvenliğin çok daha iyi olmasıdır. Bu, hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için popülasyonu azaltılan kuşların sayısıyla örtüşmesi zor görünebilir, ancak enfekte olmuş binaların çok azı diğer binalarla bağlantılıydı. Neredeyse tüm enfeksiyonlar yabani kuşlardan kaynaklanan nokta kaynaklı enfeksiyonlardı. Biyogüvenlik onu dışarıda tutacak kadar iyi değildi ama yayılmasını engelleyecek kadar iyiydi.
Yabancı hayvan hastalıkları (şap hastalığı gibi) konusunda farkındalık yaratma konusundaki yirmi yıllık deneyimimde, çiftliklerde hastalıkların önlenmesi ve kontrol altına alınması konusunda çok çeşitli tutumlarla karşılaştım. Programlarımın amacı, çiftçilerin hayvan fiyatlarının düşmesine yol açabilecek, hayvan ve ürün hareketlerini kesintiye uğratabilecek ve etkilenen çiftlik hayvanlarının karantinaya alınmasını ve popülasyonunun azalmasını gerektirebilecek bir olayı atlatmak için gereken beklenmedik durumları düşünmelerine yardımcı olmaktı. Her zaman günlük biyogüvenlik ile bir hayvan hastalığı acil durumunda ihtiyaç duyulacak gelişmiş biyogüvenlik düzeyi arasında bir ayrım yaptım.
 
domuz endüstrisinde domuz salgın ishal virüsünün (PEDv) yayılmasının bir bilgisayar simülasyon modelini kullanan proje ekibi, hastalığı önleme tutumları ile hastalık salgınlarının tahmini boyutu ve değişkenliği arasında bazı ilginç ilişkiler buldu. Çalışmamızda, risk tutumlarını riske toleranslı, riskten kaçınan veya fırsatçı olarak sınıflandırdı. Riske toleranslı üreticilerin günlük biyogüvenliğe sahip olmadığını ve riskten kaçınanların gelişmiş biyogüvenliğe sahip olduğunu düşünün. Fırsatçılar, 0'dan 60'a gitmeye hazır olanlardır.
 
PEDv salgın simülasyon modeliyle yürütülen senaryolardan birkaç önemli çıkarım vardı. İlk keşfimiz: Biyogüvenlik uygulamaları hızlı ve etkili bir şekilde geliştirilirse, büyük ölçekli salgınlar meydana gelmez. Bununla birlikte, başlangıçta genel biyogüvenlik düşük olduğunda daha fazla üretim tesisi etkilendi. İkinci (endişe verici) keşfimiz: Gelişmiş biyogüvenliğin uygulanmasındaki gecikme, büyük salgınların ortaya çıkma olasılığının artmasına neden oldu.
 
İşte olay. Kuluçka döneminde veya asemptomatik hayvanlarda enfeksiyonu kolayca tanımlayamadığımızdan, yeni, gelişmekte olan veya egzotik bir hastalığın tanımlanmasındaki gecikme neredeyse garantidir. Koyunları şap hastalığı için "Truva atı" olarak kabul ediyoruz çünkü genellikle belirgin klinik belirtiler göstermezler. 2001'de Birleşik Krallık'ta meydana gelen şap hastalığı salgını sırasında ve uluslararası COVID-19 sırasında gösterildiği gibi, enfeksiyonun bu gizli aşamasında hayvanların ve insanların hareketleri, hastalıkları uzak mesafelere ve birden çok bölgeye yayabilir.
 
İşte önemli nokta. Bir salgın sırasında görünüş aldatıcıdır. Bir salgının erken evrelerinde, bir gecede 0'dan 60'a çıkabilseniz bile, hastalık zaten yürürlüğe girmeden yayıldığı için kontrol önlemlerinin etkisiz olduğu görülecektir. Bununla birlikte, salgınların zirveye ulaştıktan sonra doğal olarak yavaşlayacağını akılda tutmak önemlidir. Bu, daha fazla insan biyogüvenlik kervanına katıldıkça, kontrol önlemlerinin bir miktar etkisi oluyormuş gibi görünebileceği anlamına gelir. Gerçekte, tüm salgınlar gibi salgın da kendi kendine yavaşlıyor. Biyogüvenliğin çok geç uygulandığında bir fark yaratmadığına veya biyogüvenliğin fark yaratmadığına inanırsak, geleceğe hazırlık için yanlış dersi almış oluruz.
 
Ekibimin hastalık modelleme çabalarından elde edilen son önemli çıkarım, biyogüvenlik tutumlarının genel dağılımını riskten kaçınmaya kaydırmanın, büyük ölçekli salgınların genel olasılığını azaltacağıdır. Bu, çiftliğinizde biyogüvenliği artırmak için attığınız her adımın bilinmeyen bir hastalığın etkilerini azaltabileceği ve dikkatli bir şekilde uygulandığı takdirde, tanıdık, endemik hastalıkların yükünü de azaltabileceği anlamına gelir. FARM programının süt endüstrisi için bir biyogüvenlik modülü başlatmasının ve sığır eti endüstrisinin Güvenli Sığır Arzı (SBS) planlamasını teşvik etmesinin ana nedeni budur. Günlük biyogüvenliği yelpazenin gelişmiş ucuna biraz daha yaklaştırarak, sığırlarımızın üretkenliğini artırırken, yeni, gelişmekte olan ve egzotik hastalıklara karşı sektörümüzün savunmasızlığını azaltabiliriz.
 
Çiftliğinizin biyogüvenliği ile bir gecede 0'dan 60'a çıkmaya hazır olmaya mı güveneceksiniz yoksa çiftliğinizin biyogüvenliğini her gün güçlendirecek misiniz? Çiftliğiniz ve tüm tarım endüstrisi buna bağlı olabilir.
 
 
 

 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

 

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

 

 


:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 412
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 28 / 1 / 1402
.

 

 

 bazı sık sorulan sorular (veya SSS)

 

köpek sahipleri veterinerlerine sorar

 

Köpeğim Neden Kaka Yiyor?

Coprophagia veya dışkının yutulması, birçok köpek sahibini rahatsız eden iğrenç bir alışkanlıktır. Tavşan gibi bazı türlerde bu davranış normaldir ve sindirim işlevi için gereklidir. Ancak köpeklerde bu davranışa muhtemelen dışkının kokusu veya tadı neden olur. Tipik olarak, aşağıdakileri içeren, koprophajiye neden olabilecek altta yatan tıbbi durumlar vardır:
 
Yetersiz besleme veya zayıf sindirilebilir bir diyetle beslenme.
Pankreas ekzokrin yetmezliği. Pankreasın yiyecekleri parçalamak için uygun enzimleri salgılamadığı bir hastalık.
Gastrointestinal parazitler.
Endokrin (hormonal) hastalıklar. Bunlar diyabetes mellitus ve Cushing Hastalığı'nı (hiperadrenokortisizm) içerir.
İlaç tedavisi. Reçeteli ilaçlar iştah artışına neden olabilir (özellikle kortikosteroidler ve nöbet önleyici ilaç Fenobarbital).
Tipik olarak, dışkı, gastrointestinal parazitleri olan bir hayvandan veya Giardia veya Toxoplasma gibi dışkı alımı yoluyla yayılan diğer hastalıklardan gelmediği sürece, bir köpeğin sağlığına zararlı değildir. Köpeğiniz sürekli olarak kendi kakasını veya diğer hayvanların dışkısını yiyorsa, veterinerinizden bir randevu alın. Altta yatan bir tıbbi nedeni ekarte etmek için kan testi büyük olasılıkla ilk önerileri olacaktır.
 
Altta yatan bir tıbbi durum göz ardı edilirse, bu davranışı düzeltmek veya en aza indirmek için yapılabilecek davranış değişiklikleri vardır. Bu değişiklikler şunları içerir:
 
Köpeğinizin dışkısını yaptıktan hemen sonra temizlik yapın.
Bahçenizi herhangi bir dışkı maddesinden sık sık temizlemek.
İstenmeyen davranışları en aza indirmek için köpeğinizi dışarıdayken tasmalı tutmak.
Evcil hayvanınızı dışkı maddesini görmezden gelmesi ve komutları yerine getirdiğinde olumlu ödüller vermesi için eğitin.
Yaban hayatı erişimini bahçenize sınırlayın.
Koprophaji insidansını azalttığı gösterilen, köpeğinizin mamasına eklenebilecek reçetesiz takviyeler vardır. Bununla birlikte, bu takviyeler, evcil hayvanınızın diğer hayvanlarınkini değil, yalnızca kendi dışkı malzemesini yemesini engeller. Bu nedenle, davranış değişiklikleri takviyeler yerine teşvik edilir.
 

Bu konuda Bir sorunuz varsa, soru işaretini(?)

Sizinle iletişime geçebilmemiz için bize

SMS  ile gönderin

Send SMS@ 

 
Köpeğim Neden Kaşınıyor?
Kaşıntı veya derinin kaşınması birçok hastalık sürecinden kaynaklanabilir. Köpeklerde kaşıntıya neden olan en yaygın hastalıklar şunlardır:
 
Pire ve akar gibi dış parazitler.
Polen, çimen, bitki veya gıda kaynaklı (genellikle tahıl değil, gıdadaki protein nedeniyle) gibi çevresel olabilen alerjiler.
Cilt enfeksiyonları.
Bu rahatsızlıkların tedavisi değişiklik gösterir, bu nedenle veterinerinizin evcil hayvanınızı muayene etmesi ve teşhis ve tedavi seçenekleri konusunda önerilerde bulunması önemlidir. Köpeğinizin yıl boyunca pire/kene önleyici ilaç kullanması şiddetle tavsiye edilir, çünkü bu önlenebilecek yaygın bir kaşıntı nedenidir. Köpeğiniz çevresel alerjilerden muzdaripse, veterineriniz sizinle alerji testi hakkında konuşabilir veya alerji aşısı tedavisi önerebilir. Evcil hayvanınızın kaşıntısı muhtemelen gıda alerjilerinden kaynaklanıyorsa, iyileşmeyi denemek ve izlemek için yiyecek seçeneklerini tartışabilirler. Ne yazık ki, alerjiler köpeklerde sinir bozucu olabilir ve ideal bir tedavi bulunmadan önce birden fazla terapinin denenmesi gerekebilir.
 

Bu konuda Bir sorunuz varsa, soru işaretini(?)

Sizinle iletişime geçebilmemiz için bize

SMS  ile gönderin

 

Send SMS@

 

 
 
Köpeğim Neden Kusuyor?
 
Köpeklerde Kusmanın Nedenleri ve Tedavisi
 
Kusma, köpeklerin acil serviste görülmesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Köpekler ne yazık ki gelişigüzel yiyicilerdir ve ara sıra başlarını belaya sokarlar. Köpeklerde kusmanın birçok nedeni vardır, ancak en yaygın olanları şunlardır:
 
Gastroenterit (mide ve bağırsak iltihabı). Bu genellikle diyet kararsızlığına ikincildir, yani bir köpek masa artıkları, yeni veya aşırı miktarda ikram veya bahçede veya sokakta buldukları malzeme gibi şeyler yer.
engel. Bu, bir köpek oyuncaklar veya çorap, iç çamaşırı veya halı gibi kumaş malzemeler gibi geçemeyecekleri bir şey yediğinde meydana gelir. Bu durumlarda, veterineriniz tıkanıklığı teşhis etmek ve ameliyat gerekip gerekmediğini belirlemek için bir radyografi veya ultrason çekecektir. Bu genellikle genç köpeklerde görülen bir durumdur.
Metabolik hastalıklar. Kusma, köpeklerde altta yatan bir hastalığın ilk belirtisi olabilir. Böbrek hastalığı, pankreatit, karaciğer hastalığı ve diyabetin erken belirtileri bazı vakalarda kusma olarak sunulabilir.
Kusma tedavisi, veterineriniz tarafından yapılan fizik muayeneye ve ayrıntılı bir geçmişe dayalı olarak köpeğinizin klinik belirtilerine bağlıdır. Gastroenterit tedavisi genellikle intravenöz veya deri altı sıvılar, mide bulantısı önleyici ilaçlar ve kısa bir süre için yumuşak bir diyetle rehidratasyonu içerir. Şüphelenilen bir tıkanıklık daha önemlidir ve genellikle ameliyat veya bir endoskop ile mideden yabancı madde çıkarılmasını içerecektir. Metabolik hastalıklarda ise tedavi büyük ölçüde tanıya bağlıdır.
 
Köpeğinizin yabancı madde yediğini fark ederseniz, onu doğrudan bir veteriner hastanesine götürmek en iyisidir. Veterineriniz kusmaya neden olabilir.
 
 

Bu konuda Bir sorunuz varsa, soru işaretini(?)

Sizinle iletişime geçebilmemiz için bize

SMS  ile gönderin

Send SMS@

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

 


:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 372
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 27 / 1 / 1402
.

صفحه قبل 1 2 3 صفحه بعد

konular موضوعات
ürünler صفحات
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
En Çok Görüntülenen Gönderiler مطالب پربازدید
چت باکس
تبادل لینک هوشمند
پشتیبانی